Érdekességek

A Föld mágneses mezeje hamarosan felcserélődhet

Aki egy kicsit is figyelt néha fizika órán, vagy fogott már iránytűt a kezében, az valószínűleg tisztában van a ténnyel, hogy a Földnek mágneses mezeje van. Ami azonban újdonság lehet az avatatlan emberek számára, hogy a mágneses pólusok, észak és dél az évek alatt többször is felcserélődtek.

Az iránytű vége, ami észak felé mutat, igazából a Föld mágneses déli pontja felé áll be, mivel a mágneseknél az ellentétek vonzzák egymást. De de sok évvel ezelőtt lehet hogy pont máshogy állt volna az iránytűnk. Jelenlegi legjobb tudásunk szerint a Föld magjában olvadt vas van. Ez folyamatosan folyik a bolygó közepén, és ezáltal egy elektromos áramlatot generál, ami megalkotja a Föld mágneses mezejét.

magnet3

Ez a mező sok szempontból fontos az élet kialakulásában és fennmaradásában, például megóvja a bolygót, hogy káros mennyiségű napsugárzás törjön be az atmoszférába. Viszont a mágnesesség polaritása nem állandó. A bolygó történelme során a két pólus többször is felcserélődött már a tudósok szerint. A teljes felcserélődések többnyire rendszertelenül történtek meg, mégis úgy becsülik, hogy 200.000 – 300.000 évente bekövetkezett egy ilyen csere.

magnet2

A legutóbbi ilyen felcserélődés azonban nagyjából 780.000 éve történt, ami azt jelenti, hogy már többször is meg kellett volna történnie. Ez persze nem jelent semmit. A legutóbbi felcserélődéskor, amit Brunhes-Matuyama-nak neveznek, a bolygó tele volt állatokkal és zöld növényekkel. Az ebből a korból származó fosszíliák alapján a tudósok megállapították, hogy nincs végzetes következménye egy ilyen póluscserének. Sőt a jégminta elemzés során sem találtak bármi arra utaló nyomot, hogy ez változtatott volna a Föld forgástengelyén, tehát még csak attól sem kell tartani, hogy a bolygó klímája drasztikusan megváltozik egy ilyen eseménykor.

Persze a tudósok nem tudják megmondani, hogy hogyan változna meg a modern ember élete, ha egy ilyen felcserélődés bekövetkezne. Sok állat rendelkezik mágneses érzékelővel, amik segítségével tudnak mondjuk tájékozódni, de ez bennünk, emberekben nincs meg, így ilyen szempontból csak az iránytűk megfordulását észlelnénk. Legalábbis ez az, amiben a kutatók biztosak, az elektronikákkal kapcsolatos kérdések egyelőre vita tárgyát képezik.

magnet5

Senki nem tudja, hogy tönkremennének-e a jelenlegi elektromos készülékeink, vagy sem. Ahogy arról sincs biztos információnk, hogy át kellene-e szervezni a légi-közlekedést, vagy új műholdakat kellene-e gyártanunk.

Mindenesetre, a tudósok úgy vélik, hogy ha a fentiek mind igaznak bizonyulnának, még akkor sem kellene nagyon aggódnunk az életünkért, kivéve ha szó szerint nem tudnánk élni ezek nélkül a készülékek nélkül. Ami biztos, hogy a felcserélődés nem okozna tömeges kihalást, szóval mindegy is, mikor következik be a felcserélődés, az emberiség át fog tudni rajta lendülni.

Forrás: https://futurism.com/