Érdekességek

Hat éve először hírdették ki, hivatalosan is éheznek Dél-Szudánban

Ismét hivatalosan is bejelentették, hogy éhínség van. Hat éve nem történt ilyen. Az ENSZ és a dél-szudáni kormány állítása szerint már most is 100.000-nél több ember szenved, de hamarosan további egy millió ember kerülhet ilyen helyzetbe. Az Étel és Mezőgazdasági Szervezet munkatársa, Serge Tissot azt mondta "a legrosszabb rémálmunk következett be."

Az Egyesült Nemzetek Szervezete azt írta, hogy a kialakult helyzet miatt a térségben dúló háborúk illetve gazdasági komplikációk felelnek. A drága étel sem könnyíti meg a szegénységben élő emberek dolgát. Az éhínség főleg Dél-Szudánt sújtja. A helyi World Food Programme (WFP) vezetője, Joyce Luma arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az éhezés most az emberi tevékenységek miatt következett be.

sudan

A WFP és az UNICEF adatai szerint jelenleg csaknem 5 millió, ételre szoruló ember él Dél-Szudánban. Ez több, mint a lakosság 40 százaléka. De ez a szám könnyen felugorhat 47 százalékra, ebben az esetben már 5,5 millió embert érintene az éhínség. Az IPC szerint már nyáron elérhetjük ezt a szintet. “Sok család már most felélte mindenét, és belefáradt a túlélésért való küzdelembe.” – mondta Serge Tissot.

Az IPC jelentésében az áll, hogy a térségben komoly problémát jelent az alultápláltság. 23 megyéből 14-ben magasabb mint 15% az alultápláltak aránya. Az UNICEF úgy becsüli, hogy több, mint egy millió gyerek él ilyen körülmények között Dél-Szudánban.

sudan2

Az összes jelentésben kértek segítséget. Azt mondták, hogy a humanitáriusok segítsége 2016-ban csökkentette az éhínségben szenvedőket, és sikerült néhány területen javítani az élelmiszer-biztonságot, de ez nem elég ahhoz, hogy megállítsák a folyamatot. “Ha szeretnénk megszüntetni ezt a szörnyű helyzetet nem lesz elég, hogy a segítségnyújtás folytatódjon 2017-ben is. Növelni kell a segítség mértékét, és egyre több forrást kell majd bevonni, hogy visszafordíthassuk a folyamatot.” – írja az ICP jelentése.

Forrás: http://www.bbc.com/