Érdekességek

Rekord nagyságú dinoszaurusz lábnyomot találtak

2017.03.27. - 22:46  |  Nincs hozzászólás

A dinoszauruszok mindig is izgatták az embereket, nem véletlen, hogy Steven Spielberg Jurassic Parkja azonnal klasszikus lett. Pár hónapja, a filmre kísértetiesen emlékeztető módon találtak bizonyítékot arra, hogy ezek a lények a korábbi feltételezéseinkkel ellentétben tollasok voltak, most pedig megtalálták az eddigi legnagyobb lábnyomot.

Ausztrália nyugati részén, James Price Point közelében van a hely, amit csak úgy emlegetnek, mint "Ausztrália Jurassic Parkja". Itt találták meg a kutatók a gigantikus, 175 centiméteres lábnyomot, amit még egy saurupoda hagyott ott több millió évvel ezelőtt. A Queenslandi Egyetem és a James Cook Egyetem kutatói még további nyomokat is találtak, összesen 21 különböző fajtól, a koruk 127 és 140 millió év lehet.

dino1

A területen őshonos Goolarabooloo emberek hívták meg ide a kutatókat, hogy vizsgálják meg a dinoszaurusz nyomokat. A Queenslandi Egyetem kutatója, Steven Salisbury úgy jellemezte a helyet, mint Ausztrália Jurassic Parkja, mivel számtalan őshüllőtől származó nyom található meg ezen a területen. Társaival együtt több, mint 400 órát töltöttek itt a nyomok tanulmányozásával.

dino3

Salisbury szerint több ezer nyom van ott. "150-et sikerült beazonosítanunk, ezek 21 különböző dinoszaurusz fajtól származnak." - mondta. A csapat öt ragadozó, hat hosszú nyakú saurupoda, négy két lábon járó növényevő ornithopoda, és hat páncélos dinoszaurusz faj lábnyomait találta meg. "Ha visszamennénk 130 millió évet az időben, ezeket az állatokat mind láthatnánk, ahogy itt sétálgatnak, végig a tengerparton. Micsoda látvány lenne." - mondta Salisbury.

Az óriás lábnyom mellett van még egy hatalmas eredménye a több száz órás kutatásnak, ugyanis eddig nem volt hiteles bizonyíték arra, hogy stegosaurusok is éltek volna Ausztráliában. Egészen mostanáig. Az eredményeiket online közölték a Journal of Vertebrate Paleontology-ban. Salisbury szerint az ausztrál minták többsége a keleti részről származik és 90-115 millió évesek, de a most talált leletek ennél sokkal öregebbek is lehetnek.

Forrás: http://edition.cnn.com/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »