Érdekességek

Tényleg melegszik a Föld?

Egy remek videóban tették fel a kérdést, hogy valóban melegszik-e a Föld. A videó szán időt minden aspektus aprólékos megmagyarázására. Mi okozza egy bolygó felmelegedését, hogyan hat az atmoszférára és melegedésre a széndioxid, elképzelhető-e, hogy a Föld most éppen egy melegedési ciklusban van-e?

A videó rögtön azzal kezd, hogy a témában foglalt álláspontokat sokan úgy kezelik, mintha az csupán egy vélemény lenne. A vitákban túl gyakran jelennek meg az érzelmek, a puszta tények mellett, vagy rosszabb esetben helyett, pedig az emberiség eddigi legnagyobb problémájának leküzdése érdekében ezeket el kellene kerülnünk. Éppen ezért a videóban hallható információk mind tudományos konszenzus eredményei, és a tudományos szaktekintélyek által nagy számban elfogadott tények.

global2

Kutatók megállapították, hogy az elmúlt 650.000 évben a Föld 7 periódusa volt, amikor a bolygó atmoszférája vagy melegebb, vagy hidegebb volt. Ez ciklikusan történik, magától és történik jelenleg is, a 7.000 éve véget ért jégkorszak óta. Ennél fogva elfogadhatjuk, hogy a Föld magától melegszik. Azonban képbe kerül a széndioxid szint a levegőben. Az elmúlt 650 ezer év alatt egyszer sem volt 330 részecske / millió részecske (parts per million – PPM) felett. A széndioxid részecskék felfogják a Földről visszaverődő hőt, majd újra visszaverik, így az nehezebben hagyja el az atmoszférát. Ez az, amit úgy nevezünk, hogy üvegházhatás.

Persze bizonyos határokon belül szükségünk van ezekre a széndioxid részecskékre. Viszont az elmúlt 650 ezer évben egyszer sem volt 330 PPM-nél több széndioxid a levegőben, napjainkban azonban 400-nál is több van. Az 1950-es években érte el átlagosan a 320 PPM-et, és azóta egyszer sem ment ez alá, folyamatosan nőtt a szint. 2013-ban érte el először a 400-at. 2016-ban már nem volt olyan hónap, amikor az átlagos PPM 404 alatt lett volna. Ebből adódóan láthatjuk, hogy a Föld valóban melegszik és ez nem a ciklus miatt van.

global3

A melegedés egyik legszembetűnőbb következménye, a tengerszint emelkedése, ami a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) információ szerint folyamatosan, egyre gyorsabban emelkedik. Ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy a 16 valaha mért legmelegebb évből 15 a 21. században volt. 2016-ban minden egyes hónap megdöntötte a meleg rekordot. Ez pedig mind egyetlen fontos eseményre vezethető vissza grafikonok alapján, az ipari forradalomra.

global1

Végérvényesen azzal az állítással, hogy a Föld melegszik és nem a ciklikusság miatt, a tudósok több, mint 95 százaléka egyetért. Számtalan publikus kutatási eredmény alapján is erre a következtetésre juthatunk. Jogos a kérdés, hogy akkor mégis miért tagadják oly sokan? A válasz egyszerű, mert haszon van belőle. Nem rég kiderült, hogy a világ legnagyobb olajvállalata, az Exxon már a 70-es években végzett független kutatásokat, amik kimutatták, hogy a Föld valóban melegszik az általunk kibocsájtott széndioxid miatt, de ezeket az eredményeket nem tették publikussá, mert az veszteséget okozott volna nekik. Sőt rengeteg pénzt fektettek abba, hogy elhitessék az emberekkel, hogy nincs globális felmelegedés. Most azonban már ők is egészen máshogy pozicionálják magukat, hiszen a megújuló energia is egy jövedelmező iparág. Az egyetlen kérdés, hogy vajon hátra tudjuk-e hagyni a fosszilis energiahordozókat a Föld és a saját jövőnk érdekében.