Érdekességek

36 éven át dolgozott, hogy legyen víz a falujában

2017.04.22. - 21:04  |  Nincs hozzászólás

Az emberiség folyamatosan alakítja a bolygó kinézetét. Ezt ugyan a legtöbbször negatív értelemben vesszük, most azonban egy meglehetősen pozitív rejlik a kifejezés mögött, ugyanis egy kínai falu menekült meg annak köszönhetően, hogy egy férfi 36 éven keresztül véste a víz útját egy hegy oldalában, hogy azt a falujába vezesse.

1959-ben egy kis kínai faluban Caowangba-ban hatalmas szárazság pusztított. A környék összes vízforrása kiszáradt, és a lakosok csupán egyetlen kút vizére tudtak támaszkodni, ráadásul az is folyamatosan apadt. Gyakran előfordult, hogy a falu lakó nem tudtak vizet inni, mert nem volt elég víz a kútban. Emellett a tragédia mellett egy másik is sújtotta a falut, hiszen az egyetlen rizsföldjük is teljesen kiszáradt, így a végén már nem csak vizük, de élelmük sem volt elég.

dafa2

Ahelyett, hogy a falú lakói elköltöztek volna arról a vidékről, egy helyi férfi, Huang Dafa úgy döntött, hogy megmenti a faluját egy rendkívül ambiciózus projekt keretében, és egy 10 kilométeres csatornát fog vésni egy hegy oldalába. A férfinek 36 évébe telt, és legalább egy sikertelen kísérlete is volt, de a faluban ma végre van elég ivóvíz és táplálék mindenkinek. Azóta sokan hasonlítják Dafa-t a legendás alakhoz, Yu Gong-hoz, akiről olyan történetek szólnak, hogy az elszántsága miatt az istenek szó szerint elmozdították a hegyeket az útjából.

Dafa már 23 éves korában elhatározta, hogy ez lesz élete munkája. Ahhoz, hogy ez valóra válhasson, neki és a falubélieknek fel kellett másznia a meredek, sima sziklafalakon. Fákhoz kötötték ki magukat és több száz métert ereszkedtek le, hogy ott kezdjenek egy csatornát vésni. Eleinte nehezére esett Dafa-nak, hogy rávegyen bárkit is erre az életveszélyes feladatra, de idővel belátták, hogy ezen kívül csak elköltözni lehetne, vagy csöndben nézni, ahogy kipusztul a falu, szóval csatlakoztak hozzá.

dafa1

Sajnálatos módon az első kísérlet, ami tíz éven keresztül készült, megbukott, de nem volt teljesen felesleges a munka, mivel így már sokkal biztonságosabban lehetett közlekedni a hegyekben. Így nem kellett körbekerülni a hegyeket, hanem azokon keresztül lehetett menni, az utat még ma is sokan használják.

Dafa rájött, hogy a megfelelő tudás nélkül nem fog sikerrel járni, így elment kitanulni a mérnöki szakmát, mikor visszatért sokkal aprólékosabban tervezte meg a második csatornát. Az 1990-es években ismét meggyőzte a falubélieket, hogy segítsenek neki. Akkor volt, hogy heteket a hegyekben töltöttek és barlangokban aludtak. Olyan nehezen elérhető helyen voltak, hogy Dafa még a saját lányát és unokáját sem tudta meglátogatni a haláluk előtt.

dafa4

Végül 1995-ben elkészült az új csatorna, és jött is benne víz Caowangba-ba. Ha a víz nem lenne elég, Dafa-nak köszönhetően a faluba eljutott az elektromosság is, és egy új út is vezetett oda, így a lakosok beléphettek a modern korba. Jelenleg a közösség virágzik, és a 82 éves Dafa-t hősként ünneplik. A csatorna három másik falunak is szolgáltat vizet, így összesen 1.200 ember köszönheti az életét és a lakóhelyét ennek az embernek.

Forrás: http://www.odditycentral.com/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »