Érdekességek

Ezekkel a képekkel bárkit meggyőzhet a klímaváltozás valódiságáról

2016 volt a legmelegebb év, és a klímaváltozás nem mutatja jelét, hogy gyengülni kezdene, mi pedig egyre inkább kifutunk az időből, hogy megmentsük a menthetőt. Mégis sokan vannak, akik nem fogadják el a globális felmelegedést, főleg azért, mert a legtöbb bizonyíték mérések és szám adatok formájában érkezik, amik olykor nehezen értelmezhetőek. Ezekkel a képekkel azonban még a legszkeptikusabbakra is lehet hatni.

2007-ben alapult az Extreme Ice Survey (EIS), aminek az volt a legfőbb célkitűzése, hogy a gleccserek gyors visszahúzódását megörökítsék. A program keretében 43 kamerát állítottak fel, amik összesen 24 gleccsert figyelnek szerte a világon. Minden nap készítenek egy képet és azokat elküldik a központi adatbankba. Más esetben a kutatók visszamentek régi felvételek helyszínére és újra megörökítették a gleccserek állapotát.

ice2

ice3

“Egyik képünk sincsen semmilyen utómunkának alávetve, semmilyen módon nincsenek manipulálva a felvételek. Ezek egyértelmű bizonyítékok arra, hogy a gleccserek bolygó szerte olvadnak. Ide tartoznak a grönlandi és a sarkköri jégtakarók is, amik mérete elképesztően lecsökkent. Ezek nem szépen meganimált számítógépes modellek, vagy atmoszférához igazított műholdképek. Ezek egyszerű képek, amik egyértelmű bizonyítékot szolgáltatnak mindenki számára, hogy a bolygón csökken a jég mennyisége.” – mondta Gregory Baker, a tanulmány vezető szerzője.

ice5

ice6

Azt is írták, hogy az egy dolog, hogy az ember elolvassa, hogy 6 év alatt, 2009 és 2015 között 6,5 kilométerrel húzódott vissza a Columbia Gleccser Alaszkában, de egészen addig nem hat meg senkit ez az adat, amíg ezt nem látja a szemével, hogy mit is jelent ez a jelentéktelennek tűnő távolság. A Google Timelapse szolgáltatása már egy jó irány volt, de azok is “csak” műholdképek voltak, ezek pedig hétköznapi felvételek.

ice1

Sőt a dolognak van egy olyan aspektusa is, amibe sokan még csak bele sem gondolnak. “Mindenki tud arról, hogy a jég olvad és a tengerszint emelkedik, de az embereknek azt is tudnia kell, hogy a Földön sok olyan közösség van, ami gleccserekből jut vízhez. Ha a gleccserek visszahúzódnak, ezeknek a közösségeknek teljesen kiapadhat a vízkészlete, és el kell költözniük a lakóhelyükről.” – mondta Baker.

Forrás: http://newatlas.com/