Érdekességek

Nagy Britannia 24 órán át szén nélkül is elvolt

1882-ben Thomas Edison megnyitotta az első erőművet Londonban, Nagy Britanniában. Egészen azóta az ország egyetlen napot sem tudott teljesíteni, hogy ne kellett volna igénybe venni az innen származó energiát, de ez múlt pénteken megdőlt.

Nagy Britannia az ipari forradalom óta erősen támaszkodik a szénre. Az 1880-as évek óta nem volt soha olyan nap, hogy ne lett volna szükség a szénerőművekből jövő energiára. Múlt péntek azonban egy történelmi nap volt az szigetország szempontjából, hiszen azóta először telt el úgy 24 egymást követő óra, hogy nem használták fel a szénerőművekből származó energiát. Ez persze nem egyedi eset, volt más korábban is, hogy sok ideig képes volt más energiahordozókra támaszkodni az ország, de eddig a legtöbb 19 óra volt.

brit1

A brit elektromos hálózat manapság persze egyáltalán nem csak a szén energiájával megy. Pénteken a felhasznált energia, források szerint lebontva így nézett ki: 50,3% gáz-, 21,2% nukleáris-, 12,2% szél-, 8,3% import-, 6,7% biomassza-, és 3,6% napenergia. Ugyan a földgáz egyáltalán nem egy környezetbarát energiahordozó, de jelentősen kevesebb a káros anyag kibocsájtása, mint a széné. A nukleáris energiának is megvannak a maga kockázatai, de legalább nem bocsájt ki üvegház hatású gázokat.

Egy ideális jövőben egy ország energiája kizárólag megújuló forrásokból kellene, hogy származzon, de csak apránként tudunk haladni előre, és egyelőre a szén kizárása egy fantasztikus teljesítménynek minősül. Ahogy telik az idő, egyre gyakrabban lesznek ilyen napok, és nem csak az Egyesült Királyságban. 2016-ban a britek által felhasznált energia csupán 9%-a érkezett szénerőművekből, ami a 2015-ös 23%-hoz képest is nagy dolog.

brit2

Az ország már elhatározta magát a tiszta energia mellett, pár hónapja be is jelentették, hogy 2025-ben bezárják az ország utolsó szénerőművét is, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomukat. A döntést a párizsi klímacsúcson aláírt egyezmény szellemében hozták meg, ha tudják tartani az ígéreteiket, akkor az Egyesült Királyság teljesíteni fogja az egyezmény rá eső részének ezen feltételeit.

A szén kivonása az energiaiparból azonban csak egy hatalmas kirakós egyetlen darabkája. Ahhoz, hogy valóban csökkenthessük az üvegház hatású gázok kibocsájtását, a brit kormánynak, sőt a világ összes kormányának komoly intézkedéseket kell tennie, ami az infrastruktúra további, káros elemeinek megszüntetésére irányulna.

Forrás: https://www.theguardian.com/