Érdekességek

Nagy Britannia 24 órán át szén nélkül is elvolt

Nagy Britannia az ipari forradalom óta erősen támaszkodik a szénre. Az 1880-as évek óta nem volt soha olyan nap, hogy ne lett volna szükség a szénerőművekből jövő energiára. Múlt péntek azonban egy történelmi nap volt az szigetország szempontjából, hiszen azóta először telt el úgy 24 egymást követő óra, hogy nem használták fel a szénerőművekből származó energiát. Ez persze nem egyedi eset, volt más korábban is, hogy sok ideig képes volt más energiahordozókra támaszkodni az ország, de eddig a legtöbb 19 óra volt.

brit1

A brit elektromos hálózat manapság persze egyáltalán nem csak a szén energiájával megy. Pénteken a felhasznált energia, források szerint lebontva így nézett ki: 50,3% gáz-, 21,2% nukleáris-, 12,2% szél-, 8,3% import-, 6,7% biomassza-, és 3,6% napenergia. Ugyan a földgáz egyáltalán nem egy környezetbarát energiahordozó, de jelentősen kevesebb a káros anyag kibocsájtása, mint a széné. A nukleáris energiának is megvannak a maga kockázatai, de legalább nem bocsájt ki üvegház hatású gázokat.

Egy ideális jövőben egy ország energiája kizárólag megújuló forrásokból kellene, hogy származzon, de csak apránként tudunk haladni előre, és egyelőre a szén kizárása egy fantasztikus teljesítménynek minősül. Ahogy telik az idő, egyre gyakrabban lesznek ilyen napok, és nem csak az Egyesült Királyságban. 2016-ban a britek által felhasznált energia csupán 9%-a érkezett szénerőművekből, ami a 2015-ös 23%-hoz képest is nagy dolog.

brit2

Az ország már elhatározta magát a tiszta energia mellett, pár hónapja be is jelentették, hogy 2025-ben bezárják az ország utolsó szénerőművét is, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomukat. A döntést a párizsi klímacsúcson aláírt egyezmény szellemében hozták meg, ha tudják tartani az ígéreteiket, akkor az Egyesült Királyság teljesíteni fogja az egyezmény rá eső részének ezen feltételeit.

A szén kivonása az energiaiparból azonban csak egy hatalmas kirakós egyetlen darabkája. Ahhoz, hogy valóban csökkenthessük az üvegház hatású gázok kibocsájtását, a brit kormánynak, sőt a világ összes kormányának komoly intézkedéseket kell tennie, ami az infrastruktúra további, káros elemeinek megszüntetésére irányulna.