Érdekességek

Itt a NASA első űr-üvegháza

2017.04.27. - 13:43  |  Nincs hozzászólás

Egy csapat kutató az Arizonai Egyetemről, és néhány NASA dolgozó létrehoztak egy innovatív, felfújható üvegházat, aminek segítségével más bolygókon is lehetséges a növénytermesztés. A Prototype Lunar/Mars Greenhouse projektnek köszönhetően a messze utazó asztronauták is tudnának egészségesen étkezni, akár olyan helyen is, ahol még élet sincs.

Az üvegház felfújható anyagból készült, és egy zárt rendszer részeként működik, ami az asztronauták létszükségletét biztosító rendszerekre van kapcsolva. Az asztronauták által kilélegzett szén-dioxidot továbbítják a növényekhez, így azok azt oxigénné tudják alakítani, amit visszajuttatnak az asztronautákhoz. Emellett persze élelemként is szolgálnak a legénységnek.

nasa2

A szükséges vizet vagy szintén eljuttatják majd a bolygóra, vagy helyben gyűjtik be, amennyiben a bolygó azon részén van-e jég, vagy folyékony víz. Ezt a vizet természetesen oxigénnel és ásványi sókkal dúsítanák, és csak így juttatnák el a növényekhez, ahol a gyökereknél vezetnék keresztül egy csövön, hogy mindig a megfelelő mennyiségű víz jusson a növényekhez.

Az üvegházat úgy tervezték, hogy ugyan azokat a dolgokat juttassa el a növényekhez, mint amihez a Földön is hozzáférnek. Így teremtve meg az optimális környezetet a növekedéshez. A kutatások még jelenleg is zajlanak, hogy milyen növényeket lehetne ebben az üvegházban termeszteni, illetve, hogy milyen más anyagokat lehetne felhasználni, hogy megkönnyítsék az asztronauták dolgát a Marson vagy a Holdon.

nasa1

Az üvegházat nagy valószínűséggel föld alatt kéne felépíteni, hiszen a Föld védelmező atmoszférája nélkül ezek a növények pillanatok alatt elpusztulnának a sugárzástól. Értelem szerűen ebből az következik, hogy a Napfényt is imitálni kellene, de természetesen a tudósok már erre is gondoltak. Sikeresen tudták biztosítani a szükséges fényt LED és üvegszálas lámpákkal is. Jelenleg még csak a Földön folynak kísérletek, de a Nemzetközi Űrállomáson már más módszerekkel próbálnak növényeket termeszteni.

Forrás: https://cals.arizona.edu/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »