Érdekességek

Napelemmel fedett bicikliút

Szerencsére a világon egyre több helyen kezdik felfedezni a kerékpározásban rejlő rengeteg előnyt. Dél-Koreában is rendkívül népszerű közlekedési eszköz, sokan hosszabb távokra, akár egyik városból a másikba jutáshoz is ezt a megoldást választják.

Néhány órás autóútra a fővárostól, Szöultól található két kisebb város, Tedzson és Szedzsong. A két várost egy 32 kilométeres autópálya köti össze, amire építettek egy kerékpár sávot is. Az út teljesen védett, így a bicikliseknek nem kell tartania attól, hogy egy baleset következtében elsodorja őket egy nagy sebességgel haladó jármű. Továbbá az bicikliseknek fenntartott rész teljesen fedett, így az esők és erős napsütés alkalmával sincs semmi ok aggodalomra.

Azonban a koreaiak tovább gondolták a helyzetet, és a bicikliút tetejét napelemekre cserélték. A teljes, 32 kilométeres szakaszon napelemek alatt suhanhatnak a kerékpárosok. A panelek az út mentén fekvő településeket látják el energiával.

Kaptunk is róla egy gyönyörű légi felvételt, a táj is lenyűgöző, meg persze az ötlet is. Az ehhez hasonló projektek úttörőek lehetnek, és nem csodálkoznánk, ha Dél-Koreában, vagy akár a világ más pontjain, több ehhez hasonló út épülne a közeljövőben.

Forrás: http://inhabitat.com/