Érdekességek

Az orvosok szerint a rossz LED közvilágítás káros lehet az egészségre

Számos város cserélte le a közvilágítását LED izzókra, hogy energia- és költséghatékonyak lehessenek, de az Amerikai Orvosi Egyesület (AMA) óva int ezek használatától. Egy nemrég kiadott közlemény szerint a LED lámpák károsak lehetnek a lakosok egészségére, főként a látást ronthatják, de akár a biológiai óránkat is felboríthatják.

Az AMA kiadott egy hivatalos útmutatót azoknak a városoknak, amik át szeretnének térni a LED közvilágításra. Nem meglepetés, hogy ez az útmutató főleg egészségügyi szempontból közelíti meg a helyzetet, és azok alapján ír elő követendő szabályokat. Többek között olyanokat írnak, hogy a fény hőmérséklete 3000 Kelvin legyen, vagyis inkább az úgynevezett meleg spektrumban világítson, ugyanis az emberek szervezete is ahhoz van szokva. Ezen kívül tompított fényt is előírnak, hogy ne károsítsa az emberek látását a fény erőssége.

Photo of new LED street lights taken on Carling Ave. looking east, across the street from Civic Campus of Ottawa Hospital in Ottawa, Wednesday evening, May 28, 2014. The city has replaced the old-style street lights with LEDs for expected energy savings. The new LEDs are also appear to be brighter. Mike Carroccetto / Ottawa Citizen NEG#117202  ***** photo details: photo uncropped  4 second exposure f/8 200 ISO ORG XMIT: POS1405282309579448

Könnyű megfeledkezni arról, hogy a fény milyen befolyással is lehet az egészségünkre. De a LED lámpák, főleg ha azok hideg fényűek, határozottan károsíthatják a látásunkat, sőt hosszú távon részleges vagy teljes vakságot idézhet elő. Otthoni lámpák esetében nincs mitől tartani, de ha a közvilágítás is ilyen, az komoly egészségügyi gondokkal járhat. Nagyjából úgy kell elképzelni, mintha minden este kizárólag monitorok és TV-k fényénél közlekednénk a városban.

led1

Másik igen komoly probléma a látás mellett, hogy a kék spektrumban lévő fény, vagy az, aminek hőmérséklete meghaladja a 3000 Kelvint komoly hatással lehet az alvásra. Az ilyen fények befolyásolhatják az emberek cirkadián ritmusát, vagyis a belső biológiai óránkat. Lényegében az történik, hogy az ilyen fények hatására az agyunk azt gondolja, hogy reggel van, annak ellenére, hogy mi épp aludni próbálnánk. Az ilyenfajta alvászavar is számtalan egészségügyi kockázattal járhat, a kialvatlanságtól elkezdve akár a szívbetegségekig bármivel.

Ha ez nem lenne elég, ezek a LED lámpák nem csupán a mi életünkre lennének befolyással. A fényes LED közvilágítás megzavarhatja a madarak vándorlását, etetési és alvási szokásait.

Forrás: http://edition.cnn.com/