Érdekességek

Egyre többen vagyunk a Földön

2017.06.27. - 13:04  |  Nincs hozzászólás

Egyre tovább maradunk életben, és sokkal egészségesebb gyermekeket tudunk a világra hozni, köszönhetően az orvostudományban elért számtalan, és gyors fejlődésnek. Az ENSZ Gazdasági és Szociális tanácsa szerint emiatt, a bolygó népessége továbbra is nőni fog, 2030-ra elérheti a 8,5 milliárd főt, 2050-re pedig akár a 9,7 milliárdot.

A fertilitási ráta szinte a világ minden régiójában alacsony, mégis az állandóan növekvő várható élettartam miatt folyamatosan gyarapodik a Föld lakosainak száma, ráadásul egyre idősebb a népesség.

Ezzel eddig nem lenne semmi gond, de figyelembe kell venni, hogy bizonyos, a túlélésünkhöz szükséges források végesek. Világszerte rengeteg szervezetnek az a legfőbb dolga, hogy ezt a fenntarthatósági problémát kezelje, és lehetőleg minden embernek egyenlően jusson ezekből a forrásokból. Ezeknek a szervezeteknek a tevékenységei elengedhetetlenek, hogy egy ekkora népességet kezelni tudjunk.

crowd2

2013-ban egy világhírű brit természettudós, David Attenborough a The Radio Times-nak fejezte ki aggályait a népesség robbanásszerű növekedésével kapcsolatban, akkor úgy fogalmazott, hogy az "emberek a Föld pestise". Hozzátette, hogy vagy mi, emberek szabályozzuk a népesség növekedését, vagy ezt megteszi helyettünk a természet. Ezzel elsősorban a klímaváltozásra utalt, egy olyan faktorra, ami határozottan limitálni fogja a Föld népességét, ha nem változtatunk.

Programme Name: Great Barrier Reef with David Attenborough - TX: n/a - Episode: Great Barrier Reef with David Attenborough (No. Generics) - Picture Shows: on Heron Island Sir David Attenborough - (C) Atlantic Productions - Photographer: Mark Tipple

Más szakértők, és tudósok is hasonló véleményen vannak, mint Attenborough. Stephen Hawking ráadásul egy lépéssel továbbment, és azt jósolta, hogy az emberiségnek már csak 100 éve van hátra ezen a bolygón.

Mindattól függetlenül, hogy Attenborough vagy Hawking mit mond, ha nem fordítunk elég figyelmet a fenntarthatóságra, a népesség folyamatos növekedése mellett, annak katasztrofális következményei lehetnek.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »