Érdekességek

Leszakadt a Larsen C jégtömb, újra kell rajzolni a térképeinket

Természetes, hogy bolygónk folyamatosan változik, de minden ilyen változásnak van egy határa, amin túl már az emberek ténykedése okolható a gondokért. A globális felmelegedés korunk, és az eljövendő generációk legfontosabb problémája.

Az elmúlt években többször is lehetett hallani, hogy milyen bajok vannak a sarkkörön. A melegedő víz és felszíni hőmérséklet, az alulról olvadó jégtakaró, vagy a folyamatosan leszakadozó jégtömbök a mindennapok részét képezik ezeken a területeken, és a legtöbb a mi számlánkra írható.

A klímaváltozás sokáig az Antarktiszt sújtotta a leginkább, ez azonban az utóbbi években változott, de a kár már megtörtént. Kutatók egy csoportja élénken figyelte a Larsen C névre keresztelt jégtömböt az Antarktisz nyugati felén, mert az kezdett repedezni. Szerdán azonban bejelentették, hogy a 6.000 négyzetkilométeres jégtömb leszakadt.

larsen1

A Project Midas kutatócsoportot teljesen lesújtotta a hír. Két igen fontos megjegyzésük volt, amik mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Egyrészt, a közleményben azt is leírták, hogy az Antarktisz soha nem volt olyan kicsi, mint most, hogy leszakadt a Larsen C. Másrészt pedig a kutatócsoport azt közölte, hogy “ez egy nagy változás. A térképeinket újra kell rajzolni.”

larsen3

Egyelőre arról nincsenek hivatalos adatok, hogy klímaváltozás okozható-e a szomorú esemény miatt, sőt a meglévő adatok alapján sincs egyetértés a tudósok között. Ugyanis az Antarktisz ugyan folyamatosan melegedett az ezredfordulóig, de az utóbbi időbe lelassult ez a folyamat. Más jégtömbök leválásáért azonban már tudjuk, hogy mi vagyunk a felelősek, pontosabban a globális felmelegedés, amit bizonyíthatóan mi okoztunk. Ezek közé tartozik a Larsen A és a Larsen B jégtömb is.

Forrás: http://www.bbc.com/