Érdekességek

Már videón is megcsodálható a Pluto

2017.07.17. - 17:12  |  Nincs hozzászólás

Egy megmagyarázhatatlan oknál fogva rengeteg ember rajong a Naprendszer – egykor – legkisebb bolygójáért, a Plutoért. El is keseredtek, amikor 2006-ban törpebolygónak titulálták, és lekerült a Naprendszer nagybetűs bolygói közül. Azonban a törpebolygó iránt érzett szeretetük cseppet sem csökkent az elmúlt évek alatt.

2015-ben, amikor a NASA New Horizons űrszondája elhaladt a bolygó mellett, az internet tele volt az általa készített képekkel, és a Pluto-láz ismét felerősödött. Az űrszonda több, mint 50 gigabitnyi adatot gyűjtött, aminek átküldése több, mint egy évet vett igénybe, ami azt illeti a tudósok még most is kapnak új információkat. A New Horizons csapata azonban most kiadott egy videót, arról hogyan is látta az űrszonda, amikor elrepült a Pluto és a legnagyobb holdja, a Charon mellett. Ez az eddigi legközelebbi és legjobb anyag jeges barátainkról.

Az első videóban a Pluto látható. Az űrszonda felvételei a Sputnik Platina térségnél kezdődnek, a nitrogén jéggel körbevett területnél. Az űrszonda felvételei megmutatják a törpebolygó változatos felszínét egészen a Pioneer Terra völgyeitől a Tartarus Dorsa éles peremű vidékéig.

A második videóban azt láthatjuk, ahogy az űrszonda elrepül a Pluto legnagyobb holdja, a Charon mellett. A felvételek megmutatják a hold rémisztő külsejű Serenity Chasma kanyot, a Dorothy Gale krátert, mielőtt elérné a Clarke Momntes hegyeit. Ezen kívül láthatjuk a beszélő nevű Mordor Macula-t és az egyenlítő mentén elfekvő síkságot, a Vulcan Planum-ot.

A két videó bemutatja nekünk, hogy milyen élmény lenne elrepülni ezek mellett a lakatlan, rejtélyekkel teli világok mellett. A videóknak köszönhetően pedig betekintést kaphattunk abba, milyen nevekkel illetik az emberek ezeket a geológiai képződményeket. Bár erre felhívta a NASA a figyelmünket, hogy ezek nem hivatalos elnevezések, továbbra is csak találgathatunk, milyen lehet a Mordor Macula-nál lenni.

A NASA azt is közölte, hogy a videók digitálisan vannak színezve, hogy néhány területet ki tudjanak emelni, ahogy a földrajzi adottságokon is végeztek egy kis módosítást, szintén a kívánt hatás elérése érdekében.

pluto1

"Amerre csak fordulunk, új rejtélyekbe ütközünk. A 2015-ös NASA New Horizons missziónak köszönhetően új térképekkel dolgozhatunk, és talán megfejthetünk néhány rejtélyt, és szerencsénk, hogy tehetjük mindezt sok ember örömére." - mondta Alan Stern, a New Horizons kutatásvezetője.

Forrás: http://newatlas.com/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »