Érdekességek

Nem biztos, hogy rossz lesz nekünk a klímaváltozás?

Az ehhez hasonló kérdések megválaszolásához kicsit háttérbe kell helyeznünk az etikát, és sokkal inkább a tudomány, és az emberiség szempontjából kell azt vizsgálni, ugyanis jelenleg sokan tartják úgy, hogy individuális szinten nem lesz jó a klímaváltozás, de kollektíven az emberiséget nézve az lehet. A globális felmelegedés rossz lesz a környezetnek és a gazdaságnak is, nem beszélve a sok millió, talán a milliárdot elérő emberről, akik szenvedni fognak, vagy meghalnak a melegedés következtében.

Azonban érdemes megnézni, hogy az emberiség hogyan jutott el erre a szintre, ahol most tartunk. A folyamatos fejlődést az biztosította, hogy állandó kihívásokkal kellett szembenéznünk és leküzdeni azokat. Nem is kell annyira visszamenni az időben, elég csak a halálos betegségek ellen készített védőoltások bevezetését követő időszak halálozásait megnézni, és láthatjuk, hogy az emberiség leküzdött egy korábban leküzdhetetlennek vélt akadályt.

klíma4

Persze több millióan haltak meg ezekben a betegségekben és még ma is messze állunk a halhatatlanságtól, arról nem is beszélve, hogy a mostani problémát mi magunk okoztuk, de több tudós amellett érvel, hogy ha klímaváltozás nem okozza a vesztünket, akkor az emberiség ezen is felül fog tudni kerekedni.

Ha most körülnézünk, láthatjuk, ahogy aggodalmukban rengeteg állam és globális vállalat az élet legtöbb terültén igyekszik cselekedni a helyzet ellen. Új rendeletek, törvények, tiltások léptek hatályba több országban, és az elektromosság generálása, annak felhasználása, raktározása, a személyszállítás, a mezőgazdaság, mind mind hatalmas változáson esett át az elmúlt években, és ez annak köszönhető, hogy a klímaváltozás miatt nincs más választásunk, mint cselekedni. A jövő vezetői ebben a világban nőnek fel, ahol nem lehet tétlenül ücsörögni és várni, hogy megoldódjon a probléma, ami azt jelenti, hogy a későbbiekben az országok kormányai teljesen máshogy fognak egy ilyen kaliberű problémához hozzáállni.

klíma1

Nem nehéz választ adni arra, hogy jóm lesz-e nekünk a klímaváltozás, hiszen semmi jót nem tartogat számunkra az élhetetlenül meleg területek, a megemelkedett tengerszint és az egyre vadabb időjárás. De ha nem magunkra, hanem az emberiségre és annak jövőjére gondolunk akár katalizátorként is hathat a felmelegedés, és egy elképesztő technológiai és társadalmi fejlődésnek lehetünk szemtanúi.