Érdekességek

A NASA megoldást találthatott a szuper vulkánok ellen

Az emberiség szinte már kiirthatatlannak nevezhető, hiszen számtalan olyan problémára vannak - többnyire tudományosan megalapozott - forgatókönyvek, aminek bekövetkezésének valószínűsége rettentően kicsi. A NASA is számtalan ilyen forgatókönyvet dolgozott már ki az évek alatt, és persze ezek része, hogy megpróbálják az elkerülhető katasztrófákat megakadályozni.

Bolygónkon 20 ismert, úgynevezett szuper vulkán létezik, ezek azért kapták meg ezt az ominózus nevet, mert kitörésük annyi lángoló magmát bocsájtana ki, hogy a felszálló hamufelhő akár évekig zárhatná el a napfényt előlünk, ezt nevezték el vulkanikus télnek. Egy ilyen kitörés több, mint valószínű, hogy kiirtaná az emberiséget, hiszen nem lenne semmi módszerünk, hogy a szükséges fényt megteremtsük, mind magunknak, mind a növényeknek, amit fogyasztunk.

Kutatások azt igazolták, hogy egy szuper vulkán kitörésére sokkal nagyobb az esély, mint hogy belénk csapódik egy aszteroida, szóval, akiknek eddig az utóbbi volt a legnagyobb félelmük, tudunk valami új rettegni valót adni. 2011-ben adta ki a NASA a hivatalos becsléseket, amik szerint minden 100.000 – 1 millió évben kitör egy szuper vulkán. “Amikor azt a kutatást végeztük jöttem rá, hogy egy szuper vulkán sokkal nagyobb fenyegetést jelent, mint egy aszteroida.” – mondta a BBC-nek Brian Wilcox, a NASA Jet Propulsion Laboratórium egyik munkatársa.

vulkán2

A NASA azért fokozottan felhívta mindenki figyelmét, hogy mindentől függetlenül egy ilyen kitörés valószínűsége továbbra is igen csekély, az esély arra, hogy az egyik jelenlegi olvasónk életében fog bekövetkezni egy ilyen esemény, szinte elhanyagolható. Mégis, a probléma valódi, katasztrofális, és megelőzhető.

A 20 szuper vulkán egyike a Yellowstone Nemzeti Parkban található. Ez a vulkán az általa egy év alatt termelt hő 60-70 százalékát engedi ki az atmoszférába, ez eredményezi a nemzeti park “forró tavaszait”. Azonban a maradék 30-40 százalék úgymond elraktározódik a kürtőkben, és ez okozhatja hosszú távon a gondokat. További komoly probléma a yellowstone-i vulkánnal, hogy számítások szerint minden 600.000 évben tör ki egyszer, és a legutóbbi kitörése nagyjából pont olyan rég történt.

A NASA azonban előállt egy megoldással. Szerencsére elég lenne a Yellowstone vulkán hőmérsékletét 35 százalékkal csökkenteni, ezzel a katasztrófa elkerülhető lenne. Azt találták ki, hogy 10 kilométer mélyen lefúrnak a vulkán belsejébe, és magas nyomással vizet pumpálnának annak magmakamrájába. A mozgó hideg víz kellőképpen lehűthetné a vulkánt, hogy elkerüljük a kitörést.

vulkán1

És a NASA nem állt meg az emberiség megmentésénél. Ugyanis több számítást is végeztek, és azt találták, hogy a visszajövő víz közel 350 Celsius fokos lenne. Ezzel a meleg vízzel pedig egy geotermikus erőművet is lehetne működtetni, és az ezzel előállított áram ára teljesen versenyképes lenne. Wilcox szerint 1 kilowattórát nagyjából 10 centért tudnának adni. Így a megoldás nem csak bolygó-mentő lenne, de még gazdasági előnyei is származnának.

A NASA úgy számolt, egy ilyen infrastruktúra kiépítése nagyjából 3,46 milliárd dollárt igényelne. Ez elképesztően sok pénz, de Wilcox szerint a pénzen túl van egy sokkal komolyabb baj is. “Ha a magmakamra tetejébe fúrunk és úgy próbáljuk meg lehűteni, az eléggé rizikós. Ezzel a kamra teteje sokkal törékenyebbé válhat, ráadásul olyan gázok védőrétegeit is felsérthetjük, amik amúgy nem sérülnének meg.” A legrosszabb esetben még akár a fúrással is előidézhető lenne a kitörés.

Ez persze még nem egy hivatalos jelentés, a NASA-n kívül csak pár újságíró láthatta a dokumentumot, szóval szó sincs arról, hogy a NASA fel akarja robbantani a vulkánt, mindössze annyiról, hogy egyelőre egy működő, és kis rizikóval járó megoldáson dolgoznak, aminek ez az ötlet az egyik állomása.

Forrás: https://futurism.com/