Érdekességek

Londontól Tokióig vonattal!

Keresve se találnánk olyan embert, aki ne szeretne utazni. Bár a vonattal történő utazás sokak számára kényelmetlen, vitathatatlan, hogy a hosszú utak megtételére ez az egyik leghangulatosabb mód. Akik síneken szeretik bejárni a világot, azoknak remek hírrel szolgálhatunk, ugyanis nagyon úgy fest, hogy az orosz és japán kormány komoly tárgyalásokat folytat arról, hogy egy híddal összekössék a két ország vasúti hálózatát.

Vajon milyen Londontól Tokióig menni vonattal? A kérdésre hamarosan bárki válaszolhat, aki hajlandó lesz vállalkozni a több, mint 13.500 kilométeres útra. Az orosz kormány komoly ajánlatokat tett a japán kormánynak, és úgy néz ki a japánok is vevők lennének az ötletre. Ahhoz. hogy a terv megvalósulhasson egy 4 kilométeres hidat kellene felhúzni a két ország között, ezzel összekötve Japán vasúti hálózatát a transzszibériai vasúttal.

Vlagyimir Putyin, orosz elnök arra készül, hogy az ország keleti felébe fektet több pénzt, és komoly infrastruktúra-kiépítést tervez. Nem rég részt vett Oroszország Keleti Gazdasági Fórumán, ahol felvetette, hogy már tárgyalnak a japánokkal az összeköttetésről. A lépés nem csupán az utazóknak kedvezne, hanem valamelyest rendbe tenné a két ország viszonyát, tekintve, hogy a második világháború technikailag még nem zárult le közöttük, mert a két fél soha nem kötött békeszerződést.

vonat2

A The Siberian Times Igor Shuvalov-ot idézi: “Komoly ajánlatokat teszünk Japánnak, amiben azt kérjük, fontolják meg, hogy Hokkaido és Szahalin déli részéve között legyen egy vegyes, autóút és vasút.”

vonat3

A transzszibériai vasútvonal jelenleg Vlagyivosztoknál ér véget, de ha sikerül megegyeznie a két országnak, akkor a vonal kibővülne és egészen Szahalin szigetéig tartana, ahonnan egészen Hokkaidoig lehetne utazni, Japán legészakibb szigetéig. Innen az utazók már Japán vasútvonalán mehetnének tovább, egészen Tokióig. A 45 kilométeres híd, a Szahalinon található Cape Crillontól húzódna a Hokkaidon lévő Cape Soya-ig. Shuvalov szerint ezzel Japán valóban kontinentális állammá válhat. Putyin környezeti tanácsosa, Sergei Ivanov azt mondta, hogy a Japán és Oroszroszág közötti vasúti híd egy régóta dédelgetett álom.

Reméljük megegyezik a két ország kormánya, és hamarosan bárki megtapasztalhatja a varázslatos utazást Londontól Tokióig.

Forrás: http://inhabitat.com/