Érdekességek

Ausztrália saját űr ügynökséget hoz létre

Az űr szerelmesei rendkívül silány évtizedeken mentek keresztül a Holdra szállást követően. Azonban az utóbbi években, főleg a SpaceX megjelenésével úgy néz ki az űrverseny visszatért, csak a politikai fűtöttség nélkül. Ennek kapcsán, az ausztrál kormány bejelentette, hogy saját űrügynökséget hoznak létre.

Ausztrália eddig is sokat segített a nemzetközi programokban, de azzal, hogy saját ügynökséget hoznak létre növelhetik a saját űr iparukat, ráadásul sokkal több tudós és támogatás maradna az ország határain belül.

Az ausztrál szövetségi kormány az Adelaide-ben megrendezett Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson jelenti be a terveket. Az eseményen részt vesz Elon Musk, és Bill Nye is, valamint többen a NASA-tól és más űrügynökségektől. Az ellenzéki kormány is be fogja jelenteni saját terveit a konferencián.

“A globális űripar elképesztő sebességgel növekedik, és elengedhetetlen Ausztrália részére, hogy kivegye részét a növekedésből. Egy nemzeti űr ügynökség felállítása biztosítani fogja, hogy hosszútávú tervekkel állhassunk elő, és a támogatások is az itteni ipart fogják növelni. Az ügynökség megerősíti a belföldi koordinációt, és kaput nyit a nemzetközi együttműködésre.” – írta az Expert Refernce Group.

Forrás: http://newatlas.com/