Érdekességek

Megvan mikor küldene a SpaceX embert a Marsra

Újabb rövidhírrel jelentkezünk az ausztráliai Nemzetközi Űrhajózási Kongresszusról, ahol eddig többek közt megtudhattuk, hogy az oroszok és az amerikaiak közös űrállomás építését tervezik, ami a Hold körül fog keringeni, és hogy Ausztrália saját űrügynökséget hoz létre.

Természetesen egy ilyen esemény nem múlhat el a SpaceX nélkül. Elon Musk két fontosabb bejelentést is tett (pontosabban hármat, de az utóbbi képezi a másik két bejelentés alapját).

Először is arról beszélünk, hogy Musk nem áldozza fel a Földi életet az űr kolonizálása kedvéért. Cégei és egyéb projektjei kellően alátámasztják, hogy nem csak az űrben gondolkodik, hanem azon is, miként lehetne az itteni életet jobbá és kényelmesebbé tenni. Ennek kapcsán bejelentette, hogy tervben van egy rakéta-járat kiépítése. Musk rakétával szállítana embereket nagyvárosok között, így például egy New York – London távolság, ami jelenleg 7 órát vesz igénybe, még csak fél óránkba sem telne, mindössze 29 perc alatt megérkezhetnénk egyik helyről a másikra.

spacex3

A terv valóban ambiciózus, és ki ne örülne annak, ha fél óra alatt tudna Londonból New Yorkba repülni a hosszadalmas repülőút helyett. Musk emellett azonban bőven tekint a Földön túlra is, és már jó ideje nem titok, hogy a SpaceX óriási dobása lesz a Mars kolonizálásának megkezdése, vagyis emberek eljuttatása a vörös bolygóra. Erről eddig mindig csak nagy vonalakban tudtak beszélni az érintettek, nagyjából belőve, mikor valószínű egy Marsra szállás. Musk azonban bejelentette, hogy 2024-től kezdve embereket küldene a Marsra.

spacex2

És itt érkezünk el a harmadik bejelentéshez, ami alapot szolgáltat az előző kettőhöz. A SpaceX ugyanis mind a két célt egy típusú rakétával érné el, a 106 méter magas, 9 méter széles BFR-rel. A BFR, azaz a Big Fucking Rocket (Kibaszott Nagy Rakéta) építését már jövőre elkezdik, és szinte mindenre ezt fogják majd használni a SpaceX-nél. Emberek Holdra és Marsra szállítása, műholdak kilövése, űrállomások ellátása, és az említett nagyvárosok közötti utazás.

Forrás: http://www.bbc.com/