Érdekességek

Új-Zélandon új vízum kategóriát hoznak létre a klíma menekültek számára

2017.11.01. - 16:50  |  Nincs hozzászólás

A klímaváltozás egyik következménye az emelkedő tengerszint. Sok helyen erre fel lehet készülni, ezt tervezi most Boston is, vannak olyan területek, ahol hasonló megoldások nem kivitelezhetők. Új-Zéland egy új, kísérleti vízummal szeretne javítani a problémán.

A Csendes-Óceán bizonyos szigeteit különösképp fenyegeti az állandóan emelkedő tengerszint. Az ilyen szigetek lakóinak hamarosan végleg el kell hagynia otthonukat, mivel azok végérvényesen víz alá fognak kerülni. Az új-zélandi kormány segíteni szeretne és egyelőre egy olyan megoldással álltak elő, hogy egy speciális vízumot biztosítana olyan embereknek, akik veszélyeztetett területen élnek.

A klímaváltozási miniszter, James Shaw nemrég elmondta a Radio New Zealand műsorában, hogy hamarosan bevezethetnek egy "kísérleti humanitárius vízum kategóriát", a csendes-óceáni térségben élők számára. "Ez egy olyan munka, amit a csendes-óceáni szigetekkel együtt szeretnénk véghezvinni." - tette hozzá Shaw.

Korábban már néhány ember jelentkezett az új-zélandi kormánynál, mint menekült, de kérvényé elutasították. A Radio New Zealand műsorában elhangzott, hogy Shaw bejelentése előtt nem sokkal két tuvalui család szeretett volna menekült státuszt kapni, mint Új-Zéland első klíma-menekültjei, de elutasította őket a kormány.

visa2

"A feltételek eléggé kötöttek. Ezek az emberek, akik úgy érkeznek, hogy menedéket szeretnének kapni, mert jelenlegi lakhelyük lakhatatlanná válik rövid időn belül a klímaváltozás miatt, el fogják utasítani és visszaküldik őket az országukba." - mondta Alberto Costi, a Victoria University of Wellington nemzetközi környezetvédelmi jogásza. És nem a két család elutasítása volt az első eset. 2014-ben a Kiribati szigetéről érkező Ioane Teitiota szeretett volna menekült státuszt kapni, hogy ezzel ő legyen a világ első klímaváltozás menekültje. Az új-zélandi legfelsőbb bíróság azonban elutasította a kérvényt és Teitiota-t deportálták.

Costi örömmel fogadta Shaw javaslatát, de azt is elmondta, hogy egyértelmű irányvonalakra van szükség. Az egyik legfőbb gond, hogy hogyan határoznák meg pontosan, ki lesz jogosult a vízumra, és mikor fogadható el a jelentkezés. Ha még lakható a sziget, akkor elutasítják? Csak akkor fogadják el, ha a lakhelye víz alatt van? Rengeteg kérdést vet fel az új vízum kategória, de remélhetőleg az új-zélandi kormány minél előbb meghatározza, kik lesznek jogosultak a vízumra.

Forrás: https://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »