Érdekességek

Új Delhiben a levegő olyan, mintha 45 cigarettát szívnánk el egy nap

India ugyan remekül halad egy tisztább jövő felé, számtalan megújuló energia projektjük van, de sajnos az állapotok még most is siralmasak. Új Delhi 22 millió lakosa elképesztően szennyezett levegőnek van kitéve nap mint nap.

India fővárosának, Új Delhinek levegője hihetetlenül szennyezett. Az állapotok már egyesek szerint krónikusak. A város bizonyos részein ugyanis a levegő minőség index (AQI) olvasók 999-et mutatnak. Ez azonban azért van így, mert ez a maximum érték, amint ezek a mérők képesek mutatni, így a szennyezettség nagy eséllyel ennél sokkal magasabbak. A 999-es érték önmagában annyit jelent, mintha minden nap 45 cigarettát szívnánk el.

delhi3

Az AQI-t az úgynevezett PM2.5 mérésére alapozzák. Ezt az apró anyagot égéssel termelik, jelenleg a fő forrása a szén égetése, a dízel autók, és a rossz takarmány elégetése, ami a szomszédos tartományokban igen népszerű, ezek együttese teszi Új Delhi helyzetét ilyen tragikussá. Az anyag ráadásul elég kicsi ahhoz, hogy bejusson az emberek tüdejébe, így asztmát és más egészségügyi gondokat okozhat.

A PM2,5 légszennyező anyag főként a csecsemőkre és az idősekre van komoly hatással, ráadásul, ha terhes nők vannak kitéve neki sok ideig, a magzat is sérülhet, már több koraszülést és alacsony születési súlyt hoztak összefüggésbe a légszennyezettséggel.

Azonban a lakosoknak nem csak a PM2,5 miatt kell aggódniuk. Más légszennyező molekulák, így a dízel autókból áramló más káros anyagok például bizonyítottan növelik a rák kockázatát, különösképp ha magzatok vannak kitéve ezen anyagoknak. Más szennyezők a szívet támadják, bizonyos anyagok pedig egyenesen idegmérgekként van számon tartva.

delhi1

“Úgy érzem, mintha nem kapnék levegőt, még az autón belül sem. Nem nyithatom ki a házam ablakit. Delhi egy valóságos gázkamrává alakult át, és nem úgy néz ki, mintha bárki is tenne ez ellen bármit.” – mondta a BBC-nek egy új delhi-i üzletember, Nishank Dadu.

Globálisan nagyjából 7 millió ember veszti életét évente, ha folyamatosan ki vannak téve szennyezett levegőnek.

Forrás: https://qz.com/