Érdekességek

Új Delhiben a levegő olyan, mintha 45 cigarettát szívnánk el egy nap

India fővárosának, Új Delhinek levegője hihetetlenül szennyezett. Az állapotok már egyesek szerint krónikusak. A város bizonyos részein ugyanis a levegő minőség index (AQI) olvasók 999-et mutatnak. Ez azonban azért van így, mert ez a maximum érték, amint ezek a mérők képesek mutatni, így a szennyezettség nagy eséllyel ennél sokkal magasabbak. A 999-es érték önmagában annyit jelent, mintha minden nap 45 cigarettát szívnánk el.

delhi3

Az AQI-t az úgynevezett PM2.5 mérésére alapozzák. Ezt az apró anyagot égéssel termelik, jelenleg a fő forrása a szén égetése, a dízel autók, és a rossz takarmány elégetése, ami a szomszédos tartományokban igen népszerű, ezek együttese teszi Új Delhi helyzetét ilyen tragikussá. Az anyag ráadásul elég kicsi ahhoz, hogy bejusson az emberek tüdejébe, így asztmát és más egészségügyi gondokat okozhat.

A PM2,5 légszennyező anyag főként a csecsemőkre és az idősekre van komoly hatással, ráadásul, ha terhes nők vannak kitéve neki sok ideig, a magzat is sérülhet, már több koraszülést és alacsony születési súlyt hoztak összefüggésbe a légszennyezettséggel.

Azonban a lakosoknak nem csak a PM2,5 miatt kell aggódniuk. Más légszennyező molekulák, így a dízel autókból áramló más káros anyagok például bizonyítottan növelik a rák kockázatát, különösképp ha magzatok vannak kitéve ezen anyagoknak. Más szennyezők a szívet támadják, bizonyos anyagok pedig egyenesen idegmérgekként van számon tartva.

delhi1

“Úgy érzem, mintha nem kapnék levegőt, még az autón belül sem. Nem nyithatom ki a házam ablakit. Delhi egy valóságos gázkamrává alakult át, és nem úgy néz ki, mintha bárki is tenne ez ellen bármit.” – mondta a BBC-nek egy új delhi-i üzletember, Nishank Dadu.

Globálisan nagyjából 7 millió ember veszti életét évente, ha folyamatosan ki vannak téve szennyezett levegőnek.