Érdekességek

Víz alatti étterem épül Norvégiában

2017.11.28. - 22:28  |  Nincs hozzászólás

Sok étteremben vannak hatalmas akváriumok, ahol halak úszkálnak békésen. Nem azokra gondolunk, ahol kiválaszthatjuk, hogy melyiket szeretnénk kis idővel később a tányérunkon látni, hanem azokról, ahol ez pusztán látványként szolgál. Norvégia egyik étterme új szintre emeli ezt a látványt.

A Snøhetta stúdió valóra fogja váltani azok álmát, akik mindig is szerettek volna vacsorázni a víz alatt, hogy közben a tenger élővilágát csodálhatják természetes környezetében. A frappánsan csak Under névre keresztelt étterem Norvégia déli partján fog megnyílni és egy hatalmas ablakkal fog rendelkezni, ami egyenesen a tengerbe néz. A szakmán belül nagy nevű stúdió most hozta nyilvánosságra a design terveket Európa első vízalatti étterméről.

A stúdió szerint a név két jelentéssel is bír. Az under szó norvégul csodát is jelent, másodsorban pedig, hogy valami alatt. Az ablak akár egy elsüllyed periszkóp nyújt lehetőséget, hogy a vendégek megcsodálhassák a tenger szépségeit, és azt, ahogy az változik az évszakok váltakozásával.

under1

under-2

A design tervek alapján az étterem úgy fog kinézni, mint egy vízből kilógó, félig elsüllyedt épület, ami jól bele fog illeni Norvégia sziklás partjába. A vastag beton külső remekül passzol a látképbe, és úgy tervezték, hogy a vízi állatoknak élőhelyet is biztosítson, például a kagylóknak. Ha ezek a tengeri élőlények ellepik az éttermet teljesen bele fog simulni a látképbe, és a környezetbe. Az állat- és növényvilágra kifejezetten figyelnek, hiszen az egész építkezést egy tengeri élővilágot kutató központ fogja felügyelni. Az ő segítségükkel fog tökéletesen passzolni az étterem környezetébe mind látvány, mind az élővilág szempontjából.

Az étterem maga úgy fog kinézni, mint egy eldőlt beton épület. Az alja öt méterrel lesz a felszín alatt, és a tengerfenéken fog pihenni. Úgy tervezték, hogy teljesen ellenálljon minden veszélyt jelentő körülménynek, így az erős hullámoknak ás az árapály váltakozásnak is. Ezen kívül a vendégeknek lehetőségük lesz többet megtudni az élővilágról, legyen szó a vízben, vagy a szárazföldön élőkről. Az étteremhez vezető úton lesznek kitáblázva információk az ott élő állatokról. Természetesen az ételek terén is megmarad a tematikájánál az Under, így a vendégek egy teljes élménnyel térhetnek majd haza.

under-4

under-3

"Az étterem egyébként bármikor szívesen látja a kutatókat is, akik a tengerbiológiával vagy a halak viselkedésével foglalkoznak. A kutatók munkájának köszönhetően egy optimális környezetet hozhatunk létre, hogy ezek az állatok békességben és jó körülmények között élhessenek majd az étterem közvetlen közelében." - írja a Snøhetta. Az étterembe 80 vendég fog beférni és az egyik fala teljes egészében egy ablak lesz, így egy hatalmas akváriumot kapnak a vendégek, a norvég tengert.

Forrás: https://dornob.com/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »