Érdekességek

5 óra alatt felépítettek egy házat Spanyolországban

Az építészet manapság alig ismer határokat. Az elmúlt években elképesztő technológiai újítsokat és zseniális, sokszor roppant egyszerű megoldásokat láthattunk. Az egyik legnagyobb újítás viszont kétség kívül a moduláris, és ennél fogva a pillanatok alatt összeállítható otthonok.

Merőben különös érzés lehet elautózni Valdésban, Asturiasban, egy Madrittól északnyugatra lévő kisvárosban egy mező mellett reggel, hogy estére egy teljesen felépült ház köszöntsön bennünket. Pedig kétség kívül voltak olyanok, akik ezt tapasztalták, hiszen a Studio [baragaño] által tervezett Mondaña House-t négy hónap alatt gyártották le egy gyárban, a helyszínen pedig mindössze 5 óra alatt felépítették azt. A ház remekül ötözi a tradícionális otthont a környéken gyakori magtározók kinézetével, egy stílusos egészt alkotva.

Casa-Montaña-by-Studio-baragaño-4-1020x610

Casa-Montaña-by-Studio-baragaño-1-1020x610

A tervezők a régióra jellemző tredícionális építészeti stílust használták inspiációnak, és mindezt ötvözték a mezőgazdaságból élő területre jellemző magtározók kinézetével. A ház gyönyörű fából épült, amit megemelt teraszok díszítenek kívülről, ami jellemző az Ibériai-félszigetre. A házat kevesebb, mint négy hónap alatt gyártották le egy madridi gyárban, majd onnan Váldés-be szállították, ahol helyi kézművesek építették össze, alig öt óra alatt. Az otthon még a hagyományos pala tetőket is megkapta.

A házat jelenleg egy angol család lakja. Két szint található benne, az alsó főként közös tér, míg az emeleten kaptak helyet a hálószobák. A szobákat a felső szinten könnyű polikarbonát lapok választják el, ami lehetővé teszi, hogy a természetes fény gyakorlatilag betörjön a szobákba, ezzel bevilágítva azokat és melegséget adva nekik.

Casa-Montaña-by-Studio-baragaño-9-1020x610

Casa-Montaña-by-Studio-baragaño-6-1020x610

Az egész ház felépítése a központi fém lépcső köré szerveződik, onnan ágaznak el a szobák lent is és fent is. A beltér egyediségét és minimalizmusát tovább növeli egy függő kandalló, ami igazán karakteressé teszi az otthont.

Egyelőre ez az egyetlen ilyen ház, amit a [bargaño] tervezett, de a gyors és könnyű összeszereléséből adódóan könnyen lehet, hogy nem az utolsó.

Casa-Montaña-by-Studio-baragaño-5-1020x610

Casa-Montaña-by-Studio-baragaño-7-1020x610

Casa-Montaña-by-Studio-baragaño-8-1020x610

Forrás: https://inhabitat.com/