Érdekességek

A Föld mágneses mezejének már fel kellett volna cserélődnie

Sokan talán nem is tudják, de a Föld mágneses mezeje bizony szeret cserélődni. Olyannyira, hogy már számtalanszor megtörtént ez az idők folyamán. A mostani viszont sok ideje késlekedik.

Az elmúlt 20 millió évben a mágneses sarkpontok felcserélődése átlagosan 200.000 – 300.000 évenete bekövetkezett. Délen lett a mágnses észak és fordítva, mindezt oda vissza negyedmillió évente. Olyan is megtörténik, hogy a pontok megpróbálnak felcserélődni, majd visszaállnak az eredeti helyükre.

Ilyesmi történt nagyjából 40.000 éve, amikor sikertelenül zárult a folyamat. Az utolsó teljes felcserélődés óta pedig már eltelt 780.000 év, így egy kicsit késében van, ha az eddig 20 millió év adatainak átlagát vesszük alapul. A mágneses mező azonban már most is változik, ami jelezheti előre, hogy megtörténhet a teljes felcserélődés. Ez nem erősíti meg azt, hogy hamarosan be fog-e következni, de mindenképp nagy rá az esély.

Ugyan a mágneses pontok felcserélődése nem idegen a Föld történelmében, most azonban mégis hatalmas hatással lehet egy ilyen esemény az emberiségre.

earths-magnetic-fields-nasa-640x527

Annak érdekében, hogy egy pontosabb képek kapjunk a helyzetről, a kutatók már elkezdtek műholdfelvételeket elemezni, és komplex számításokat végezni, hogy mi is történik a mágneses mezővel. Kimutatták, hogy az olvadt vas és nikkel elvonja az energiát a pólusokról a Föld magjának széléhez, ahol a mágneses mező keletkezik. Megismételve, ez még nem bizonyíték semmire, de a Föld magjában lezajló események arra engednek következtetni, hogy hamarosan bekövetkezhet a váltás. De ez mégis milyen hatással lenne az életünkre?

A mágnses mezőnk véd meg minket a Nap kozmikus sugaraitól. Felcserélődés alkalmával ez a védelmi hatás a tizedére csökkenhet, és ez akár évszázadokig is eltarthat. Ezalatt az idő alatt pedig sokkal több ilyen sugárzásnak lennénk kitéve, mint most. Akár még a felszínt is elérheti, ami azt eredményezheti, hogy bizonyos területek teljesen lakhatatlanná válnak, sőt akár teljes fajok pusztulhatnak ki. Mielőtt azonban ez bekövetkezne, a felcserélődés befolyásolhatja a műholdak működését, törlődhet a memóriájuk, vagy akár más sérülés is keletkezhet rajtuk a sugárzástól. Ha olyan műholdak sérülnek, amik az elektromos hálózatot időzítik, akkor akár teljes hálózatok állhatnak le, világméretű áramszünetek lennének jellemzőek, amik akár évtizedekig is eltarthatnak.

storyphoto

Ezzel természetesen jön minden olyan eszköz használhatatlanná válása, amik elektromosak. Telefonok, háztartási gépek, kórházi műszerek. Ahogy egyre jobban függ az emberiség a technológiától annál inkább sebezhetőek leszünk egy ilyen esemény bekövetkeztekor.

Elkerülhetetlen, hogy valamikor megint felcserélődjenek a pólusok, ez azonban még nem hozza el az Ítéletnapot. Ha kellő figyelmet fordítunk a helyzet tanulmányozásra és meg tudjuk határozni, hogy mikor fog bekövetkezni, akkor fel tudunk rá készülni. Ehhez persze globális együttműködésre van szükség, egy sokkal nagyobbra, mint ami jelenleg a klímaváltozás ellen van. A műholdgyártóknak meg kell osztaniuk egymással az ötleteiket, hogy miként lehetne orvosolni egy ilyen helyzetet. Nekik, illetve más kutatóintézeteknek pedig ki kell dolgozniuk egy olyan műholdfelépítést, ami túlélné a tízszeres kozmikus sugárzást.

Az évmilliók alatt többször felcserélődött már a Föld mágneses mezeje, az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy felkészülünk a következőre.

Forrás: https://futurism.com/