Érdekességek

Hamarosan egy nagyváros kifogyhat a vízből

Ivóvíz készleteink vészesen fogynak, szerte a világon. Évek óta lehet hallani kutatóktól, tudósoktól olyan predikciókat, miszerint hamarosan nem olajért, vagy földterületért fogunk háborúkat vívni, hanem az ivóvízért. Ha nem is ennyire drámai a helyzet, a vízhiány már most komoly gondokat okoz Dél-Afrikában.

A klímaváltozás olyan módon is befolyásolja életünket, ahogy azt talán sokan nem is gondolnák. Az egyre gyakrabban előforduló, szélsőséges időjárások például a klímaváltozás egyik következménye. Sok helyen az extrém idő rengeteg csapadékot, árvizet, a korábbinál pusztítóbb hurrikánokat eredményez, de ennek természetesen az ellenkezője is gyakran megesik, vagyis egyre több helyen tombol iszonyatos szárazság.

Kalifornia is évek óta küzd a szárazsággal, ami ugyan korábban is jelen volt az országban, azonban nem ennyire gyakran, és soha nem tartott ennyi ideig, mint most. Ilyen szempontból Dél-Afrika azonban egy sokkal szerencsétlenebb helyzetben van, hiszen a délnyugati területén jelenleg épp nyár van, és nem kíméli az ottlakókat.

www.tvn.hu_59efe81218fd3d4421f05853369db768

A hatalmas meleg és csapadékhiány miatt vízhiány lépett fel Fokvárosban, ami hamarosan azt eredményezheti, hogy el kell zárni a csapokat, mert a város egész egyszerűen kifogy a vízből. A kormány azt állítja, hogy ha a városvezetés nem tesz semmit ez ellen a probléma ellen, például nem korlátozzák a vízhaszhnálatot, akkor ez már április végén bekövetkezhet, magyarul a városnak alig 3 hónapnyi tartaléka van. Ezzel Fokváros lenne a világ első nagyvárosa, amelyik ilyen sorsra jut.

maxresdefault

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ez nem egy hamarosan bekövetkező válság kezdete, hanem ez maga a válság, ami a korábbi évek hosszan tartó szárazságának az eredménye. A kritikus állapot elkerülése végett a város vezetése máris kiadott egy közleményt, hogy a fokvárosiak fejenként maximum 87 liter vizet használjanak el egy nap alatt, hogy tovább tartsanak ki a tartalékok. A 87 liter soknak tűnhet, de egy normális zuhanyzás alkalmával ez a mennyiség 4 perc alatt elhasználódik.

A közel négymilliós város az első nagyváros, aminek szembe kell néznie a vízhiánnyal, és az is megeshet, hogy hosszú távon adaptálódniuk kell a helyzethez, mert bár nem tart örökké a szárazság, de ahogy a kaliforniai példa is mutatja, egyre gyakrabban fog megjelenni és egyre tovább tarthatnak. Ezt a dél-afrikai klímamodellek elemzése is alátámasztja.

Forrás: https://businesstech.co.za/