Érdekességek

16 km-es olajfoltott hagyott maga után a vasárnap elsüllyedt tanker

A japán hatóságok és a kínai média hétfői jelentései alapján bizonyos, hogy a Kelet-kínai-tengeren vasárnap kigyulladt és elsüllyedt iráni tartályhajó egy 16 km hosszú olajfolttal szennyezte be a területet.

Sajnálatos módon a 32 ember közül, akik a robbanáskor a tankeren tartózkodtak mindenki életét vesztette. A tanker egy kínai teherhajóval ütközött, aminek következtében mindenki áldozatául esett a robbanáskor keletkező mérges gázoknak.

A CCTV kínai állami televízió arról számolt be, hogy az olajfoltot a balesettől keletre fedezték fel múlthét vasárnap (január 14-én). A folt szélességét nem lehet biztosra tudni, mivel észlelése óta folyamatosan növekszik, feltehőleg azonban 1,5 és 6 km közé tehető. Egy 1991-es angol baleset óta ez a legnagyobb olaj szennyezés; az angol baleset során megközelítőleg 260 ezer tonna nyersanyag került a tengerbe a délnyugat-afrikái partokon.

azbmmj6zfgmu6unjf780

A mostani baleset középpontjában egy  iráni tartályhajó áll, ami panamai zászóval hajózott  és 136 ezer tonna erősen gyúlékony, könnyű olajat szállított, amikor Sanghajtól kb 300 kilométerre egy ütközést követően január 6-án felgyulladt és egészen vasárnapig égett, míg végül elsüllyedt. A munkálatok már megkezdődtek az olajfolt eltüntetését illetően.

A kínai hatóságok által kiadott információk alapján a hajótest megrepedt a robbanás során és ez okozta a bajt, mivel így a tengerbe jutó olaj egyből lángra is kapott a detonáció következtében. A hajó süllyedését követően, még hétfőn is sűrű volt a füst a baleset területén.  Ugyan nem elenyésző a pusztítás, amit az égő olaj az élővilágban tett, de a  szakértők szerint ennél is súlyosabb probléma, hogy az elsüllyedt hajó valószínűleg nagy mennyiségű mérgező anyagot is a tengerbe mosott.

Forrás: http://ewn.co.za/