Érdekességek

Hattyúk vizsgálják majd a víz minőségét Szingapúrban

Első ránézésre hattyú. Még másodikra is. Azonban ezek a hattyúk nem igaziak, bár a megtévesztésig hasonlítanak egy élőre, és rendkíül fontos feladatuk van.

Szingapúr vizeit ilyen robothattyúk lepték el, hogy ezekkel ellenőrizzék a vízgyűjtők minőségét. A SWAN (Smart Water Assessment Network) projekt keretén belül öt darab robot madarat eresztenek rá a város vízgyűjtőire, írja a Channel News Asia.

Persze a név is megköveteli a hattyú formát egy ilyen projektnél, de a tervezők azt szerették volna elérni a hattyú formájú robotokkal, hogy ezek beleolvadjanak a környezetükbe. Messziről még talán meg sem mondja az ember, hogy ezek nem valódiak, pedig a felszín alatt propellerek és vízszűrő berendezések dolgoznak, amik mintákat és adatokat gyűjtenek. Ezeket vezeték nélküli összeköttetéssel elküldik a hattyúk a nemzeti vízműveknek.

“Több kisebb madárral is próbálkoztunk, mielőtt végleg kiválasztottuk volna a hattyút. Ez ugyanis pont tökéletes méretű. Ráadásul sikerült rendkívül élethűre csinálni, így ha nem nézzük őket sokáig, meg se tudjuk mondani, hogy nem egy valódi hattyú úszkál a tavon.” – mondta  Mandra Chitre, a Szingapúri Nemzeti Egyetem professzora, a hattyúrobotokat tervező csapat egyik munkatársa.

_99598135_swaaaaaan2

A tervezők állítása szerint a hattyúk elég jól bírják a gyűrődést, akár kisebb hajóval történő ütközést is kibírnak. Persze a legnagyobb előnyük az, hogy a vízművek munkatársainak többé nem kell kutatókat kiküldeni a vízgyűjtők közepére egy csónakon, hogy mintát gyűjtsenek, hiszen ezt megteszi helyettük a hattyú.

A hattyúkat egyébként úgy tervezték, hogy szinte teljesen automatikusak legyenek, és emberi közbeavatkozás nélkül képesek legyene nagy területet átkutatni. De a tervezők elmondták, hogy szükség esetén a hattyúkat természetesen távvezérléssel is lehet irányítani, ha esetleg karbantartásra, vagy javításra szorulnak.

Forrás: http://www.bbc.com/