Érdekességek

Megnyitott az első kassza és sorbanállás nélkül bolt

Az Amazon Go megengedi vásárlóinak, hogy sorbanállás és fizetés nélkül távozzanak a kiválasztott termékeikkel.

Az eredeti tervek szerint az üzlet már 2017 tavaszán nyitott volna meg, de az időpont átcsúszott 2018 elejére további biztonsági tesztelések miatt, hogy már a megnyitó napján is zavartalanul működjön ez az úttörőnek számító rendszer.

A tesztidőszak 1 éven keresztül tartott és idén január 22-én meg is nyitotta kapuit az Amazon Go. A bolt a cég seattle-i főhadiszállásának földszintjén foglal helyet. A kassza nélküli bolt ötlete először körülbelül 5 évvel ezelőtt ötlött fel az Amazonnál, amikor Dilip Kumar – 2012 óta az Amazon Books és az Amazon Go technológai alelnöke – feltette a kérdést, hogy „Mit tehetünk, hogy még kényelmesebbé tehessük a vásárlást?”

Amazon_Go_in_Seattle,_December_2016

Elmondása szerint mindig ugyan ahhoz a válaszhoz kanyarodtak vissza: az emberek nem szeretnek sorba állni. Így jött lére az online és offline vásárlást már ötvözni tudó Amazon Go, aminek a működési elve a következő: a vásárlókat a boltban kamerák százai követik és rögzítik minden lépésüket, majd a rendszer egy algoritmus és az Amazon saját „Just Walk Out”, azaz “Csak Sétálj Ki” technológiájának segítségével a vásárlók a távozás pillanatában megkapják online számlaként a kiszámított vételárat.

A bolt épp ugyan úgy épül fel, mint bármelyik másik élelmiszer üzlet, itt is be lehet szerezni az általános élelmszereket (zöldségek, gyümölcsök, húsok stb.), alkoholos italokat, valamint helyben készített reggelit, ebédet, vacsorát, desszerteket és nassolni valókat.

amazonwine

A vásárlók elmondása szerint a rendszer kifogástalanul működik, a boltban töltött idő pedig valóban jelentősen lecsökkent, percek alatt végezni lehet a vásárlással.

Az Amazon arról nem nyilatkozott, hogy tervezik-e további kassza nélküli üzletek nyitását, úgy néz ki egyelőre minden figyelmüket az új seattle-i boltnak szentelik.

Forrás: https://www.recode.net/