Érdekességek

Egy holland művész ‘digitális organizmust’ installált egy erdő fáira

A fákra szerelt 'tündérfények' képesek egymásra reagálni és a minden egyes darabot a természetben is jelen lévő formák ihlettek.

Az installáció Hollandia Drenthe tartományában, egy erdő 3 hektáros részén foglal helyet, ahol sötétedés után több mint ezer apró pulzáló piros fény gyullad fel. A fények képesek ’kommunikálni’ egymással, úgy vannak programozva, hogy madár csapatokhoz és halrajokhoz hasonlóan reagáljanak egymásra, egyszóval valóban digitális organizmusok.

A ’Pixie-k’ (tündérek) elemmel működnek és gyémánt alakú plakettekként díszelegnek a fák törzsein. Minden egyes tündérfény mikroprocesszorjába betápláltak bizonyos viselkedési szabályokat, amik megmondják milyen gyakran, hogyan és milyen gyorsan küldjenek jeleket társaiknak, azaz az őket körül vevő többi tündérnek.

Azok, akik elutaznak a holland kisvárosba Drouwenbe, hogy megtekintsék ezt a különleges installációt maximum 8 fős csoportokban két kézhez kapott tündérfény társaságában barangolhatják be az erdőt. Az erdőben felszerelt fények rekacióba lépnek a csoportok által behozott fényekkel és egymásra reagálva fel-felvillannak, mintha valóban egymást felismerő élő organizmusok volnának.

A projektet Joachim Rümke, Olav Huizer, Joachim de Vries, és Jelle Valk művészek hozták létre, akik mind egy holland művészeti csoport, a WERC tagjai. A csoport abban bízik, hogy műveikkel sikerül kapcsolatot teremteni a digitális és a fizikai világ között.

A projektet eredetileg egy ’Welcome to the Village’ nevezetű zenei fesztiválra tervezték, mivel tökéletes arra, hogy éjszaka kivilágítsa az erdőt a fesztiválozók számára. Valk elmondása szerint azonban mások is felfigyeltek az installációra és felkérték őket, hogy készítsenek  egy újabbat, most abból a célból, hogy éjszakai túrákat is tarthassanak a már említett erdőben.

2_PIXI_WERC_photo_by_knelis

Az erdőben összesen 1250 tündérfény van felszerelve és nincs belőlük kettő egyforma. A WERC szeretne mindenkit biztosítani róla, hogy mielőtt felszerelték a projekt minden darabját kérelmeztek egy ökológia vizsgálatot, hogy a fények semmilyen módon nem rongálják a környezetet. A fesztiválra is úgy állították be a tündérfények fényerősségét, hogy összességében csökkenjen a fényszennyezés.

Az installáció csak éjszaka kapcsol be, nap közben ’alszik’. A projekt sajnos csak 2017 őszétől 2018 január végéig volt megtekinthető, de a sikerre való tekintettel az elkövetkezendő négy évben  a WERC mindig fel fogja építeni ugyan ebben az idő periódusban.

Forrás: https://www.theverge.com/