Érdekességek

Íme az első ízelítő a valaha készített legrészletesebb kozmosz szimulációból

A szimulációk segítenek abban, hogy a kutatók jobban, illetve egy új szemszögből is megértsék a feketelyukak – nehezen megfogható – sötétanyagra gyakorolt hatásának eloszlását. Ezek ugyanis nem csak, hogy képesek megelőzni más galaxisokban az új csillagok létrejöttét, de a kozmikus struktúrák kialakulását is befolyásolják.

Egyetlen szimuláció is 24,000 processzort és több mint két hónapot vesz igénybe. Németország leggyorsabb nagyszámítógépe, a Hazel Hen a Stuttgarti High Performance Computing Centerben kétszer futtatta le eddig a teljes szimulációt. „Az új szimulációk több mint 500 terabyte adatot gyűjtöttek”, számolt be róla egy sajtóközleményben Volker Springel, aki a Heidelberg Intézet  Elméleti Tanulmányok vező kutatója. Azt is hozzátette, hogy a begyűjtött ’adathegyek’ elemzése valaószínűleg még évekig elfoglalttá fogja őket tenni, de izgalmas lesz a folyamat, aminek során sok új területét ismerik meg az asztrofizikának.

Az IllustrisTNG egy frissítés után képes volt a korábbinál kiterjedtebb előrejelzéseket készíteni, azzal, hogy több millió galaxis  evolúcióját futatta le. Az újítás képes volt létrehozni egy olyan univerzum szimulációját, ami rendkívül hasonló a sajátunkhoz.

Ha az ellenőrzések után az előrejóslások pontosnak bizonyulnak a sötétanyagot, a galaxis kialakulását és a mágneses mezőket illetően képesek leszünk olyan momentumokat is megvizsgálni, amiket ezidáig még a leghatékonyabb teleszkópokkal sem tudtunk.

Shy Genel, a Flatiron Intézet Számítógépes Asztofizika központjának egyik tudósa, aki közreműködött az IllustrisTNG fejlesztésén egy sajtóközleményen elmagyarzáta, hogy a teleszkópok, amiket a galaxis megfigyeléséhez hasznáunk csak bizonyos mennyiségű adatot képesek befogadni, de a szimulációk egyszerre képesek a galaxisok teljes területét egy időben feldolgozni. És nem is csak azt, hogy jelen pillanatban, hogy néznek ki ezek a galaxisok hanem a kilakulásuk teljes történetét.

Azáltal, hogy megtervezték egy, a mi galaxisunkhoz hasonló galaxis történetét, olyan eseményekbe nyerhetünk bepillantást, mint a Tejútrendszer alakulása abban a pillanatban, amikor a Föld létrejött. Sőt, talán arról is több információnk lesz, hogy a galaxisunk, hogy fog fejlődni az elkövetkezendő több milliárd évben.