Érdekességek

Pontosabb lehet az időjárás jelentés

A jelenlegi modellek mindössze 1-2 héttel előre tudják meghatározni a légköri “folyók” aktivitását, de egy új módszerrel a kutatók képesek voltak 5 hétre előre is megjósolni azok mozgását és tevékenységét. Ezzel sokkal több ideje lenne a lakosoknak felkészülni a várható extrém időjárásra.

A légköri folyók az atmoszféra olyan keskeny csatornák, amik egyfajta csatornát hoznak létre a trópusi régiók felől, belül pedig tele vannak vízpárával. Amikor ezek a folyók elérik a szárazföldet, általában akkor lehet esőre vagy havazásra számítani. Sok esetben, például Dél-Kalfiornia esetében ezek az egyik legnagyobb vízforrások főleg az utóbbi években jellemző kritikus szárazság idején.

Ezek a folyók ugyan nélkülezhetetlenek, és a bennük lévő vízmennyiség fontos az emberek túléléséhez, az Egysült Államok nyugait felén komoly átadásokat is előidézhetnek. Mivel ezek akár katasztrófákat is előidézhetnek, elengedhetetlen, hogy ezeket minél pontosabban tudjuk kutatni. Eddig csupán 1-2 héttel előre tudták megmondani a meteorológusok, hogy mikor fognak elcsapni ezek a folyók, ami nem bizonyult elég időnek ahhoz, hogy a közösségek fel tudjanak készülni az esetleges katasztrófákra.

A Coloradoi Egyetem kutatói szerettek volna javítani a modellen. Összeállítottak egy meteorológusokból álló csapatot, akik azt szerették volna elérni, hogy ezeket sokkal pontosabban és sokkal előrébb meg tudjuk jósolni, hogy a lakosok felkészülhessenek a szélsőséges időjárásra. A kifejlesztett modelljüknek köszönhetően akár 5 héttel előre is meg lehet már jósolni ezeknek a folyóknak az irányát, sebességét és hatását. A csapat 37 év éghajlati adatot elemzett rendkívül aprólékosan, hogy megalkothassák ezt a modellt, eredményeiket a Nature Partner Journal Climate and Atmospheric Science magazinban publikálták.

atmriver

Az új modell egyenesen “lenyűgöző” a tanulmány társ-szerzője, Cory Baggett szerint, figyelembe véve, hogy ilyen pontos predikciókat még a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) és más éghajlati kutatóintézetek sem tudnak tenni. Ezen modellek is mindössze 1-2 héttel előre tudják megjósolni a folyók viselkedését.

Rengeteg életet lehet megmenteni, ha a helyi katasztrófavédelmet még időben tudnák figyelmeztetni a közelgő veszélyre. Mind az embereknek, mind pedig a katasztrófavédelemnek, és a víztározók üzemeltetőinek több idejük lenne a felkészülsére, legyen szó hatalmas mennyiségű esőről, vagy akár sokáig tartó szárazságról.

Ugyan az ilyen légköri folyók viselkedésének pontosabb jóslásával potenciális katasztrófákat lehet elkerülni, a csapat azt is megjegyezte, hogy a modell használatával a szokványos időjárás jelentés is pontosabb lehet, vagy akár sokkal előbbre meg tudja mondani, hogy milyen idő várható majd. Ez azt jelenti, hogy nem csak a katasztrofális eseményekre lehet majd jobban felkészülni, hanem a szélsőségesnek nem nevezhető éghajlati változásokra is. Sokkal könnyebb lehet majd akár 2-3 héttel előre tervezni egy hétvégi kirándulást, ha a modellt használva a meteorológusok pontosabban meg fogják tudni határozni a várható időjárást.

Forrás: https://futurism.com/