Érdekességek

Stephen Hawking legszörnyebb jóslatai a jövőnkre nézve

Stephen Hawking brilliáns asztrofizikus volt, akinek munkája sokakat megihletett vagy éppen megfélemlített. Felkeltette az érdeklődésünket az Univerzum iránt, elérte, hogy az emberek meg akarják érteni, hogy izgalommal töltse el őket körülöttük lévő világ gondolata. Megnevettetett, kiváncsivá tett és őszintén néha ránk is ijesztett, de elérte, hogy használjuk a képzelőerőnket.

Hawking 76 évesen hunyt el 2018 március 14-én 52 évnyi  betegségével – ALS, azaz amiotrófiás laterálszklerózis – folytatott hosszú  küzdelem után. Egyedülálló életművet hagy maga mögött, azonban amit a legtöbbet hallhattunk tőle az elmúlt pár évben azok a jövővel kapcsolatos aggodalmai voltak. Ezek talán az öröksége legtartósabb és legtalálóbb darabjai.

Ezek közül emeltünk ki párat.

Mesterséges intelligencia uralma

„Kibújt a szellem a palackból. Tovább kell lépnünk a mesterséges intelligencia fejlesztésének irányába, de figyelnünk kell a felmerülő valós veszélyekre” – nyilatkozta Hawking egy a WIRED-nek adott interjújában. „Félek, hogy a mesterséges intelligencia előbb utóbb képes lesz teljes mértékben helyettesíteni az embereket. Ha az emberek képesek számítógépes vírusokat létrehozni, akkor valaki képes lehet létrehozni egy önmagát reprodukálni tudó MI-t. Ez a létezés egy új formája lenne, ami képes lehet túlnőni az embereken.”

Egyébként, ahogy az MI fokozatosan egyre nagyobb részét képezi az életünknek Hawking nem az egyetlen, aki tart egy jövő beli robot átvételtől.

MjkxNDEzNQ

Önpusztítás

„A Föld túl kicsivé válik számunkra, a globális népesség aggasztó sebességgel növekszik és minket mindeközben a saját önpusztító életmódunk fenyeget…Nem lennék optimista a fajunk hosszú távú jövőjével kapcsolatban.”

Ezt Hawking 2016-ban nyilatkozta egy Cambridge Egyetemen zajló eseményen, amin kifejtette pesszimimusát azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyság ki akar válni az Európai Unióból. Egy 2017-es dokumentumfilmben azt nyilatkozta, hogy az embersiségnek már csak maximum egy évszázada van a Földön, ez nagy csökkenés ahhoz képest, hogy előző évben még 1000 évet jósolt.

A pesszimizmus mértékének növekedését azzal indokolta, hogy a Föld sokkal előbb is élhetetlenné válhat az éghajlat változás és környezeti rombolások miatt.  Mióta Donald Trump elnök lett kedvelt célpontjává vált Hawkingnak.

Egy BBC Newsnak tett nyilatkozatában azt mondta „Közel vagyunk ahhoz  a sorsdöntő ponthoz, amikortól a globális felmelegedés visszafordíthatatlan folyamattá válik.  Trump lépései – például kihátrálás a párizsi klímaegyezményből – át tudja lökni a Földet a peremen, hogy olyanná váljon, mint a Vénusz, tehát egy kénsavat köpködő 250 fokos  és emberi élet megtartására alkalmatlan területté.

„Az éghajlatváltozás egyike a nagy veszélyeknek, amivel szembe kell néznünk, de egy olyan probléma amit meg tudunk akadályozni, ha azonnal cselekszünk. Azzal, hogy tagadja a bizonyítékokat és magát a globális felmelegedést Donald Trump elkerülhetetlen környezeti kárt fog okozni a bolygónknak, veszélyezteti a természetet, minket és gyermekeink jövőjét is.

Szerencsére azonban Stephen Hawking azt gondolja van megoldás a problémára.

Bolygó gyarmatosítás

2017-ben egy norvégiai fesztiválon azt nyilatkozta, hogy  „Amennyiben az emberiség még évmilliókig fent akar maradni a jövőnk merészen abba az irányba tart, hogy olyan területekre is el kell merészkednünk, ahova ember korábban még nem ment.”

„Folyamatosan kifutunk a helyből és nemsokára az egyetlen szabad területek  ahova telepedni tudunk majd Földön kívül lesznek. Éppen ezért itt van az ideje, hogy tüzetesebben is vizsgáljunk más naprendszereket. A szétszóródás talán az egyetlen módja annak,hogy megmeneküljünk önmagunktól. Meg vagyok róla győződve, hogy az embereknek el kell hagyniuk a Földet.”

mars-lead-2-1024x576

„Reménykedem, hogy versengő nemzetünket sikerül összefogni egy közös cél érdekében, hogy szembenézzünk egy mindannyiunkat érintő kihívással… Egy új ambíciózus űrprogram felkeltheti a fiatalok érdeklődését és vágyát az olyan területek iránt is mint az asztrofizika és a kozmológia.

Az országnak 2020-tól asztronautákat kéne küldenie a Holdra és a következő 30 évben felállítani velük egy Hold-bázist. 2025-re pedig minden feltételt meg kell teremttenünk ahhoz, hogy a Marsra költözzünk.

Ha Hawkingnak egy kicsit is igaza van Elon Musknak bele kell húznia.

Forrás: https://futurism.com/