Érdekességek

Az Airbus egy űrszigonyt tervez

Jelenleg kering az űrben egy nem működő műhold, az Envisat, amit az Airbus szeretne begyűjteni. A probléma megoldására egy meglehetősen szokatlan módszert választottak, azonban ha sikerrel járnak, egy egyre égetőbb problémát oldhatnak meg vele.

Az Airbus jelenleg azon dolgozik, hogy begyűjtsék az Envisat nevezetű, nem működő műholdat. Erre egy 90 centis szigonyt terveztek, hogy azzal húzzák vissza a Földre.

Az éles bevetést több teszt előzi meg, ahol a szognyt nagy sebességell levök olyan anyagokba, amiből a műhold is készült. Ezen tesztek többsége már sikeres is volt, a projekt vezető mérnöke, Alastair Wayman azt nyilatkozta, “a szigony úgy hatolt keresztül az anyagokon, mint forró kés a vajon”. Elmondása szerint a szerkezet úgy műkdöik hogy amint a fej áthatolt az anyagon az oldalsó szárnyak kinyílnak, így az nem tud kijönni. A behatolást követően a túloldalon elkezdik behúzni a szigonyt, immáron a horogra akadt műholddal. Lényegében úgy tűnik, hogy az ősi szigony és horog a jövőben is hasznos eszköz lehet a robotikában is.

remove-debris

Főként azért ezt a megoldást választották, mert ha ugyan ezt robot karokkal szerették volna megcsinálni, akkor rengeteg, elképesztően komplex mozudlatot kellett volna végeznie a karnak, hogy kövesse a célpont mozgását. A szigonnyal azonban elég ha megfelelő közelségből jól célozzák meg a célpontot. “Mivel ez egy rendkívül gyors művelet, a komplexitás nagy részét ezzel kis is kerüljük.” – mondta.

Ha sikerrel jár a küldetés, az egy egyre inkább égető kérdést oldhat meg, ez pesig az űrszemét növekvő mennyisége. Az évek alatt rengeteg műhold állt le, és a kilövések után is a hordozórakéták több eleme is az űrben maradt. Ezeket az elemeket a szigonyos, vagy az Európai Űrügynökség másik, hálós megoldásával könnyedén be lehetne gyűjteni, hogy az ép elemeket esetleg újra felhasználják, de legfőképpen, hogy ne az űrben keringjenek, veszélyeztetve jövőbeli küldetéseket.

remove-debris-net-1020x610

A technológia azért lesze fontos a jövőben, mert ugyan a SpaceX visszatérő rakétájának legutóbbi tesztje bebizonyította, hogy az elemek képesek visszatérni, mitöbb épségben, a műholdakra nincs ilyen megoldás.

Forrás: https://inhabitat.com/