Érdekességek

A Levi’s mostantól lézerrel és vegyi anyagok nélkül készíti a nadrágjait

A Levi’s egy új digitalizált technikát mutat be, amely során lézereket használva - kézimunka helyett - etikusabb módon vihetik fel a dizájnt a farmerjeikre.

Az FLX-projekt (Future Led Execution ~ Jövő Ledes Eljárása) technikája elhagyná az ártalmas vegyi anyagokat és a laborokban történő lépések számát 18-24 lépésről mindössze 3-ra csökkentené. A Levi’s ezt később a cég ellátásilánc-menedzsmentjén is keresztül kívánja  vinni.

„Az első lépésünk az új művelet során a farmernadrágok lefotózása, ezt követően illusztráljuk a fotót úgy, hogy azt a lézer értelmezni tudja. Tehát ami eddig hagyományosan, kézimunkával 8-12 perc alatt készült el, most a lézerrel 90 vagy kevesebb másodperc alatt végrehajthatjuk” – mondta Bart Sights, a Levi’s technikai innovációkért felelős alelnöke, aki a cég innovációs laborját, az Euréka labort vezeti. A lézerek infravörös sugarakkal vésnek mintákat a farmer anyagának legfelső rétegébe, így létrehozva a kifakult foltokat és a szakadásokat.

Az elmúlt 30 évben a ruhaiparban általános volt, hogy a nadrágokat a dolgozók szabad kézzel fejezik be és vegyi eljárások használatával szintén manuálisan hozzák létre a kopott és fakó dizájnt a farmereken. A cég  azonban most új célt tűzött ki maga elé, mégpedig azt, hogy 2020-ra teljesen mérgező vegyi anyag mentes lesz a nadrágjaik legyártásának minden egyes lépése, továbbá, kijelentette, hogy az új lézer-eljárás a nadrágok befejező fázisa alatt felhasznált nem mérgező vegyszerek számát is több ezerről néhány tucatra fogja csökkenteni.

A projekt részeként a Levi’s tervezői egy új képalkotó eszközt is használatba vesznek, ami képes különböző minták megkreálására egy tableten megalkotva a prototípusokat. A felület lehetővé teszi a tervezőknek hogy trükközzenek a színekkel, vagy hogy szabályozzák a tépések és a szaggatások mintáját. Bár ez nem újdonság, az Eureka labor elmondásuk szerint mégis megkísérli a 3D grafikákat még vslóságosabbá tenni. A prototípus nadrágok gyakran úgy készülnek, hogy vegyszerek használatával, szaggatással, tépéssel, festéssel megpróbálják megalkotni az új dizájnt.

A vállalat állítása szerint ez az új digitális eszköz megfelezné a műveleti időt, a hónapokat hetekre, de néha csupán napokra rövidítve. Az elkészült digitális fájlok a lézer-készüléknek is átküldhetők prototípuskészítés céljából.  A Levi’s számításai szerint a digitális felület várhatóan 2020-ra készül el teljesen.

Persze nem ez az első alkalom, hogy a ruhaiparban lézert használtak. Az Adidas tavaly lehetővé tette vásárlóinak, hogy megtervezzék maguknak a saját pulóverüket, lézeres testszkennerekkel és fényérzékelőkkel egy berlini pop-up üzletben, míg más tervezők arra használták a technológiát, hogy textíliákat és ékszereket alkossanak meg vele.

Forrás: https://www.theverge.com