Érdekességek

Két héten belül a Földre zuhan a 8 és fél tonnás Mennyei Palota

A korábbi becslések szerint az űrállomás március 29. és április 9. közt csapódott volna a Földbe, most azonban sikerült kicsit szűkíteni az időintervallumot. Az Aerospace Corporation április 4-ét tartja a legvalószínűbbnek.

A csillagászok új számításai szerint a Tienkung-1 (~Mennyei Palota)  névre keresztelt kínai űreszköz március 30. és április 6. között fog belépni a Föld légkörébe és előre láthatólag az északi 43 szélességi körtől a déli 43 szélességi körig terjedő térség felett, így a becsapódás olyan nagyvárosokat is fenyeget, mint New York, Barcelona, Peking, Chicago, Róma, Isztambul és Toronto. Magyarország teljes biztonságban van.

Az űrállomás nem teljes egészében fogja elérni a Földet, előre láthatóan nagy része már az atmoszférába való belépést követően el fog égni és körülbelül 10-40% érheti el a felszínt. Ez abból a szempontból sajnos nagyon is sok, hogy a szerkezet törmelékei egy hidrazin nevű veszélyes vegyületet is tartalmaznak.

A Mennyei Palota főként az északi félgömböt fenyegeti, tehát az USA észai régióit, egyes szakértők szerint azonban Firenze, Monaco és Szocsi sincs biztonságban.

dd-composite-satellite-new2

Hugh Lewis, a Southamptoni Egyetem dolgozója elmondta, hogy szerinte jelenleg még kár találgatni, hogy pontosan hova fognak becsapódni a Tienkung-1 darabjai, mivel még lehetetlenség megmondani biztosra, hogy a légkörbe lépés után milyen pályán fog leereszkedni. Jelenleg a lehetséges pályák száma még 160, de ez a szám egy hét múlva 16 lehetséges pályára fok szűkülni. A szakértők abban reménykednek, hogy a becsapódás helye végül az óceán lesz.

Már 2017 október óta szólnak hírek az űrállomás becsapódásáról, az elmúlt pár hónapban a folyamat azonban nagy mértékben felgyorsult, mostmár hetente átlagosan 6 kilómétert halad a bolygónk felé .

Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem munkatársa szeretné leszögezni, hogy a Tienkung-1 lezuhanásához hasonló esetek évente előfordulnak, tehát egyáltalán nem váratlan eset. Ami megkülönbözteti a Mennyei Palota esetét a korábbiaktól az az, hogy ez az állomás a maga 8,5 tonnájával meglehetősen nagy és ellenálló, valamint egészen a becsapódás előtti hétig nem tudnak rá igazán készülni.

A szakértők szerencsére egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy a szerkezet okozta sérülésekre nagyon kicsi az esély, eddigi hírek szerint egyetlen embert talált el űrtörmelék és őt semmilyen sérülés.

A Tienkung egyébként 2011 óta van küldetésen, a szerkezetet arra használta Kína, hogy a segítségével teszteljék egy ennél is nagyobb űrállomás megépítéséhez szükséges technológiákat. A Mennyei Palota feletti földi irányítást készítői 2016-ban vesztették el, ez után nem sokkal már biztosan lehetett tudni, hogy a szerkezet csak idők kérdése és a Földre fog zuhanni.

Forrás: https://www.express.co.uk/