Érdekességek

Mégis rákot okoz a mobiltelefon?

Arra a kérdésre, hogy vajon a mobiltelefonok sugárzása káros-e az egészségünkre, eddig nem érkezett kétséget kizárólag egy egyértelmű válasz. Azonban most több szakértő azt állítja, “egyértelmű bizonyítékuk” van, hogy rákot okoz.

Az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program (NTP) két kutatásának korai vázlatai kerültek ki 2018 elején. Akkor az NIEHS jelentése szerint, magas rádiófrekvenciás sugárzásnak kitett rágcsálókban tumorok alakultak ki. “A hím patkányokban a szívnél rendellenes elváltozás volt megfigyelhető a szövetekben, de semmit nem találtunk a nőstény patkányokban, és az egerekben sem.” – írták.

A teljes szakértői véleményt március végére várták. A Quartz azt írta egy cikkében, hogy minden eredmény kétértelmű volt – a tudósok maguk sem voltak meggyőződve arról, hogy az eredményeik igazolni tudják-e a hipotézisüket, vagyis hogy rákot okoz a mobiltelefon. Ezért a kutatást szakértői felülvizsgálatoknak vetették alá. Toxikológusok, mérnökök, biológusok, agy- és szívsebészek nézték át a kapott adatokat, és több egyeztetés után a “néhány bizonyoítékot” – ami arra mutatott, hogy van összefüggés a rádiófrekvenciás sugárzás és a tumorok kialakulása között – kijavították, és átírták arra, hogy “egyértelmű bizonyíték” mutat rá.

Az NTP két éven keresztül tette ki a kísérleti egereket és patkányokat a sugárzásnak. “A sugárzás mértéke vagy megegyezett, vagy magasabb volt egy ma maximálisan megengedett egy mobiltelefonnak.” Azonban az is hozzá tartozik az igazsághoz, a mobiltelefonok szinte soha nem bocsájtanak ki annyi sugárzást, mint amennyi megengedett.

Cell-Phone-Man-1020x610

Sajnos sokkal közelebb nem kerültünk az igazsághoz, hiszen a rák csupán a rágcsálókban alakult ki, és köztük is csak a hím patkányokban. Ráadásul a sugárzás, aminek két éven át ki voltak téve, magasabb volt, mint aminek egy ember van kitéve. Az NTP egyik vezető kutatója azt mondta még februárban, hogy “a sugárzás időtartama és mértéke is sokkal magasabb volt, mint amit az emberek tapasztalhatnak, még intenzív mobilhasználat mellett is. Továbbá a rágcsálók teljes teste ki volt téve a sugárzásnak.” A kutató kiemelte, hogy emiatt nem mondható ki, hogy a mobiltelefon használat tumort idézne elő az emberekben, viszont azt is megjegyezte, hogy a rágcsálókban kialakult tumor rendkívül hasonlított azokhoz, amiket intenzív mobiltelefon használat mellett jelentettek.

Forrás: https://qz.com/