Érdekességek

PET Kupa: kihívások és sikerek

2018.09.30. - 15:09  |  Nincs hozzászólás

Idén augusztusban 6. alkalommal szálltak vízre lelkes önkéntesek, hogy a Felső-Tiszát megtisztítsák a főként Ukrajnából és Romániából érkező hulladéktól. Minden eddigi rekordot megdöntve, 8 nap alatt több mint 10 tonnányi PET-palacktól, műanyag flakontól, üvegtől és egyéb háztartási hulladéktól mentesítették a folyót.

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Vagyonkezelő és Koordináló Zrt. szakmai támogatásával és aktív részvételével zajlott 2018. augusztus 4-12. között a 6. PET Kupa.

A 74 folyamkilométeres távot Szatmárcseke és Tiszamogyorós között hulladékból készült hajókon tették meg a versenyben részt vevő csapatok. Az első kihívás tehát az volt, hogy olyan, a vízügyi hatóság engedélyével bíró hajók készüljenek, amelyek nemcsak a legénységet, hanem a gyűjtött hulladékot is elbírják. Hiszen a Kupa végén az a csapat nyer, amelyik a legaktívabb volt a szemétszedésben!

TiszaiPetKupa2018_1189_Konyha MiklĘs

Forrás: https://nhkv.hu Fotó: Konyha Miklós

Idén a folyó még a sokat látott Kalózoknak is tartogatott meglepetéseket, ugyanis a Szatmárcseke – Tivadar, illetve a Tivadar – Jánd közötti szakaszokon a vártnál kevesebb hulladékot rejtett az ártér. Azonban ennek az oka nem a javuló ukrán hulladékgazdálkodás, hanem az alacsony vízállás volt, az első árhullámmal várhatóan megérkezik majd az „elmaradt” hulladékáradat is. A Jándi-szigeten már a megszokott, hatalmas mennyiségű hulladékot (PET-palackot, konzervdobozokat, üvegeket), valamint szemetet (hungarocellt, törött játékokat, félpár papucsokat) rejtette a nehezen megközelíthető, sokszor embermagasságú csalánnal fedett ártér.

Csapatok

A PET Kupa ideje alatt összesen közel 400 ember, 20 csapat vett részt a gyűjtésben, köztük baráti társaságok, civil szervezetek (Aztakeservit Értékőr Egyesület, Ökologistic Alapítvány, WWF, Greenpeace Magyarország) önkormányzatok (Cigánd) és vállalatok is (NHKV Zrt., Henkel, Prezi, Siemens, Főtáv, Főtáv-Komfort). Külön öröm volt, hogy két csapat is érkezett Kárpátaljáról: a visszatérő Papilio Környezet- és Természetvédelmi Egyesület és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezet (KMKSZ ISZ).

A 2 tonnás teherbírású PETényi – vagy más néven Szemétevő Szeméthajó – idén is kísérő- és tároló hajóként vett részt a Kupán. A főszervező Természetfilm.hu Egyesület közösségi finanszírozásból megvalósított hajója a szemeteszsákokat vette át a csapatoktól, hogy a kiürülő kenukkal folytatni lehessen a gyűjtést.

TiszaiPetKupa2018_0884_Konyha MiklĘs

Forrás: https://nhkv.hu Fotó: Konyha Miklós

A győztes

A PET Kupát idén a JoinTisza 15 fős legénysége nyerte meg, akik 4 kontinens 8 országából (India, Marokkó, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Szerbia, Szlovákia, Olaszország, Norvégia) érkeztek a Felső-Tiszára, hogy vízügyi, hulladékos és marketing szakértelmükkel segítsék az összefogást. A JOINTISZA projekt a Tisza vízgyűjtő gazdálkodási terv aktualizálását és a Duna Régió Stratégia céljainak támogatását szolgálja és az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Igazgatóság konzorciumában valósul meg.

A 2. helyezett a tavalyi győztes, a Tilos Rádió hajója, míg a 3. az Obi-Wan Kenubi és a Papilio közös hajója lett.
Az első alkalommal átadott Tisza Hősei különdíjat a KMKSZ ISZ nyerte el, akiknek 6 fős csapata fejenként a legtöbb hulladékot szedte.

Mi történik a hulladékkal?

A csapatok által összegyűjtött összesen 10 tonnányi hulladékot a több mint 40 önkéntes válogatta szét, tömörítette és készítette elő a feldolgozásra. A hulladék állomásonkénti elszállítását a régióban működő közszolgáltató (Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.) ingyenesen vállalta, ezzel támogatva a kezdeményezést. A 2017-es évhez hasonlóan, a hulladéknak várhatóan nagyjából a fele – tisztítást, további szortírozást követően – újrahasznosításra alkalmas lesz, ezáltal benne maradhat az anyagkörforgásban, és értékes másodnyersanyagként hasznosulva új termék készülhet belőle.

A hatalmas mennyiség laposra taposásában óriási segítséget jelentett a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által biztosított ipari bálázógép, ami meggyorsította a munkát és gazdaságosabbá tette a hulladék szállítását.

Legszennyezettebb folyónk, a Tisza megtisztítása egy hosszú folyamat, ami nem valósulhat meg a környezetvédelem iránt elkötelezett magánszemélyek, a vízügyi és hulladékgazdálkodási szakmai szervezetek és cégek, valamint a Tisza-menti országok összefogása nélkül.

nk

 

“Hirdetés (X)”

Forrás: http://zoldunio.hu/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »