Formula-E

Forma-1-es versenyzők az elektromos bajnokságról: Inkább vicc, mint valóság?

Eltekintve egy-két kivételtől, a Forma-1-es versenyzők nem veszik komolyan a lehetőséget, hogy egyszer hangtalan autókkal száguldjanak a pályákon. Michael Schumacher azért látja a dolog pozitív oldalát: végre ők hallanák a rajongókat a lelátókon, és nem fordítva…

Az FIA a héten jelentette be, hogy kiadták az elektromos bajnokság kereskedelmi jogait a Formula E Holdings nevű cégnek, ezzel biztosra vehető, hogy 2014-ben érkezik a „csendes bajnokság”. A hétvégén megrendezésre kerülő Belga Nagydíj előtt arról kérdezték a versenyzőket, hogy mi a véleményük a szériáról. A téma nem váltott ki nagy érdeklődést a pilóták között…

„Én semmit sem hallottam erről”- mondta nevetve a hétszeres világbajnok Michael Schumacher.

„Részben már most is elektromos autóink vannak. Van KERS az autónkban”-tette hozzá a Mercedes AMG versenyzője.

Az újságíró nem adta fel, és még egyszer feltette a kérdést, kicsit más formában: vajon lesz-e olyan, hogy zajtalan futamok lesznek az F1-ben?

„Ha igen… Biztos vagyok benne, hogy megpróbálnánk csinálni valami zajt, ami tetszik. De most nem tudom…”- mondta Jenson Button, a McLaren versenyzője.

„Nem tudom, milyen lehetősége van annak, hogy teljesen elektromos autók legyenek a pályán. Azt sem tudom, hogy mennyi gyártó lenne érdekelt ebben”- véli a brit.

„Én hallottam erről”- vette át a szót Pedro de la Rosa, a spanyol versenyző.

„Ez a Formula E. Nyilvánvaló, hogy ez egy új korszak. Nyitottnak kellene lennünk. Igaz, hogy hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy zajjal együtt versenyzünk. De emlékszem rá, hogy pár évvel ezelőtt elmentem Finnországba, ahol elektromos gokartokkal versenyeztünk. Az volt az első alkalom, és valami hihetetlen élmény volt. Mikor kigyorsítottál vagy fékeztél a kanyar előtt, hirtelen ott volt egy másik gép, és te nem hallottad. Nagyon sokkoló volt.”

„Alapvetően mindannyian abból a korszakból származunk, melyben hozzá vagyunk szokva a zajhoz, de nyitottnak kell lennünk. Várjunk, és nézzük meg azt, hogyan fejlődik a dolog, mert érdekes lehet”- tette hozzá a HRT versenyzője.

„Nem tudom, hogyan működne az együléses szériákban, de valamit biztos hallanánk. Jó, ha megöregszel, akkor nem…”- viccelt a spanyol.

Az 1990-es születésű Jean-Eric Vergne már egy más generációt képvisel, de ő sem tud sokat arról, hogy egyszer elektromos gépek köröznének a pályán:

„Tényleg, fogalmam sincs róla. Talán egyszer el fog jönni. De, hogy őszinte legyek, nem hallottam róla”- mondta a Toro Rosso versenyzője.

„Nem tudom, hogyan néz ki, és azt sem sejtem, hogyan működne. Tavaly volt egy gokart versenyem Párizsban, ahol elektromos gépek versenyeztek – ez egy vicces kis futam volt. Itt hallottuk a többi gép hangját. Ami nagyon jó volt, hogy a tömeget is lehetett hallani. Ez mókás volt. De nem tudom, hogyan nézne ki egy együléses géppel”- emelte ki a francia.

„Tényleg, ez egy jó pont”- vágott közbe Schumacher. „Ez lenne az első alkalom, hogy mi hallanánk a tömeget, és nem ők minket”- poénkodott a 43 éves versenyző.

„Szerintem a rajongókat kellene kérdezni. Ez nekik a legfontosabb”- vette át a szót Button. „Ez nekik jelentene nagy különbséget. Tudom, hogy nyilvánvaló okai lennének annak, ha bevezetnék az elektromos versenyzést. Ezek nagyon fontosak, de nem szabad, hogy a rajongók hiányoljanak valamit – egy F1-es autó hangját. Mert ez az első, ami eszükbe jut.”

Fotó: F1-Live