Formula-E

Versenyképes költségvetéssel és látványos háttérrel robbantana a Formula E

Alejandro Agag, a Formula E kereskedelmi jogait birtokló FEH ügyvezetője elmondta, hogy a bajnokság jövője remekül alakul, és a helyszíneket illetően túljelentkezés van. A versenyautók fejlesztése és szállítása iránt több cég is érdeklődik, így egyelőre minden ígéretesnek tűnik.

Rio de Janeiro és Róma után újabb helyszínek bejelentését tervezik a Formula E szervezői. Agag az ESPN-nek elmondta, hogy Amerikában két futamot kívánnak megvalósítani, és természetesen Ázsia sem maradhat ki:

„Egy nagy fővárost jelentünk majd be – valószínűleg a legnagyobbat Ázsiában -, tehát ezek lesznek a következő bejelentések. Majd jönnek más városok is Európából, és más helyekről is. De a következők az a kettő lesz az USA-ból, és az az egy Ázsiából”- mondta a FEH ügyvezetője.

Agag úgy véli, hogy a Formula E-nek több kihívással is szembe kell néznie, de kettőt emelt ki:

„Két fő kihívásunk lesz. Az egyik természetesen az, hogy legyen tíz városi pályánk a belvárosokban, mindezt tíz világvárosban. Ez a kihívás remekül halad, mert már most több mint tíz város részt akar venni a bajnokságunkban, és több mint tíz város illik bele ebbe a nagy és világvárosi képbe. De ott van az a kihívás is, hogy megtervezzük és felépítsük ezeket a pályákat a városokban”- részletezte a válasz első felét.

„A második az, hogy gyors és izgalmas autókat gyártsunk, és ez a kihívás szintén elég jól halad, mivel a McLaren a szövetségesünk az erőátvitelben. Hamarosan egy újabb szövetséget jelentünk be az akkumulátorok terén, és az akkumulátorok beszállítója szintén egy nagyon nagy globális cég lesz. Szóval ezek a fő kihívások, és szerintem mindkettőn remekül dolgozunk”- jelentette ki.

Az ügyvezető elmondta, hogy eredetileg egy beszállítót terveztek a sport számára, de köszönhetően a sok érdeklődőnek, a csapatok több gyártó autóiból is válogathatnak 2014 után:

„Arra számítottunk, hogy valószínűleg egyfajta autót lehet használni 2014-ben; alapvetően azért, mert annyira nehéz és annyira egyedüli dolog gyártani egy autót ezekkel a karakterisztikákkal, de tényleg nagy érdeklődést látunk sok cég részéről is. Szóval azt gondolom, hogy az autókat több gyártó fogja biztosítani a második évtől – a harmadiktól határozottan így lesz. Arra számítunk, hogy a negyedik évben már minden csapat – vagy minden második csapat – más autót fog használni.”

Kényes kérdés, hogy a drága technológiák alkalmazása mekkora költségvetést eredményez a csapatok számára?

„Ez az előnye annak, ha a semmiből indítunk egy bajnokságot”- mondta a GP2-es tapasztalatokkal bíró szakember.

„Olyan büdzséket tervezünk, melyek sokkal alacsonyabbak a többi bajnokságénál. Valószínűleg nagy befektetés lesz az akkumulátorok fejlesztésében, és talán még az erőátvitelben is, de azoknak a konstruktőröknek, akik kifejlesztik ezeket, egy maximálisan megszabott árral kell majd kínálniuk más csapatok számára. Ezen a mechanizmuson keresztül meg fogjuk tanulni azt, hogyan alapítsunk meg egy nagyon szigorú költségvetés-szabályozást. Jelenleg is benne vagyunk azokban a tárgyalásokban, hogy mennyi is legyen ez pontosan, de nem kellene átlépnie az 5 millió dolláros abszolút maximumot, azaz ennyi lenne egy csapat futtatása egy éven keresztül.”

Fotó: FIA Formula E