Formula-E

Megvan a Formula E első csapata!

A Drayson Racing Technologies LLP az első hivatalos nevező a Formula E 2013-as mezőnyben. A csapat jövőre még vásárolni fogja az autókat, de 2015-ben már saját konstrukcióval kíván indulni.

Az Oxfordshireban székelő cég számára nem újdonság az alternatív hajtás és azzal történő versengés, mivel a Lola-Drayson B12/69EV több versenyen is indult már, és rekordot döntött az elektromos autók között a tavalyi Goodwood Festival of Speeden.

A Drayson Racing Formula E Team az első nevező, mely ott lesz a 2014-ben rajtoló bajnokság mezőnyben. Két versenyzőt fognak indítani, és már most több élvonalbeli pilótával is tárgyalnak a jövőről. Idén együtt fognak dolgozni a Sparkkal és a Formula E Holdings-szal (FEH), hogy teszteljék a sorozatban használatos modell prototípusát, és népszerűsíteni fogják a Formula E –t azokban a városokban, melyek még ebben az évben csatlakoznak a versenynaptárhoz.

A széria első évében a minden nevező által megvásárolható versenyautót fogják használni: ezt a FEH biztosítja, a Spark és a McLaren pedig közösen fejleszti. 2015-től feljebb lépnének, és önálló konstruktőrként akarnak indulni. Az új erőátvitel alapja a DRT 4X2-640 néven futó elektromos rendszer továbbfejlesztett változata, melyet a már fent említett sportkocsiban is sikeresen futtatnak.

A csapat teljes mértékben a Drayson Racing Technologies tulajdona, és 2007-es létrehozása óta úttörőnek számít az elektromos meghajtással kapcsolatos kísérletezésekben és versenytechnológiában. A Drayson egyben a Formula E tudományos tanácsadója is a sorozat megalapítása óta.

Lord Drayson, az alakulat csapatfőnöke a következőket mondta: „Nagyon izgatottak vagyunk annak fényében, hogy versenghetünk az FIA Formula E nyitó szezonjában. Az a célunk, hogy a rajttól kezdve az élmenők között legyünk, hasznosítva azt a tudást, amit az elmúlt két évben építettünk fel, amikor elektromos erőátviteleken dolgoztunk, és kifejlesztettük a több mint 260 km/órával száguldó Le Mans-prototípusunkat. Hisszük, hogy az FIA Formula E nagyon jelentős kereskedelmi potenciállal rendelkezik, új rajongókat és szponzorokat fog hozni a motorsportnak, a pályán pedig a világ vezető környezetbarát és fenntartható sporteseménye lesz.”

Alejandro Agag, a FEH vezérigazgatója: „Annak bejelentése, hogy a Drayson Formula E Team az első csapat a tízből, melyek részt vesznek a bajnokságban, egy nagyon fontos lépés abban a folyamatban, hogy megalkotjuk a világ első fenntartható globális motorsport bajnokságát. Az, hogy egy olyan csapat csatlakozott hozzánk, mint amilyen a Drayson, igazi elektromos versenyzési DNS-sel ruházza fel az FIA Formula E-t, mivel a brit cég úgy reprezentálja a kutatás és a technológia iránti szenvedélyt a zöld motorsport területén, mint senki más. Lord Drayson egy igazi úttörő az elektromos versenyzésben, és a bajnokságunk teljes mértékben azonos az ő céljaival és ambícióival.”