Formula-E

Az FIA elnöke szerint a Formula E meggyőzi majd a kétkedőket

Jean Todt maximális optimizmussal várja a Formula E debütálását, és biztos benne, hogy az elektromos világbajnokság a cinikusok elismerését is kivívja magának. A Ferrari Forma-1-es csapatának korábbi főnöke úgy véli, az elektromos hajtás jelenti a jövőt a városokban.

Todt 2009 októberében lett az FIA elnöke, és először a Forma-1-ben akarta meghonosítani az alacsonyabb fogyasztású és kompaktabb erőforrásokat, majd életre hívta a Formula E-t. A 66 éves elnök a széria hivatalos oldalának elmondta: többről van szó, mint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egyszerű támogatásáról.

„Úgy gondolom, hogy ez több mint támogatás, mert mi alapítottuk a Formula E-t”- mondta Todt arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az FIA támogatásáról, és mennyire jelent segítséget egy ekkora szervezet hátszele.

„Csapatként nagyon szorosan dolgozunk együtt a promóterrel, Alejandro Agaggal, aki nagyon tehetséges, elszánt, és csak a feladatra összpontosít. Ez remek benyomást kelt, és egy nagyszerű bajnokságot fogunk alkotni, ami 2014-ben rajtol. Ez olyan bajnokságot jelent, mely a jövőt tartja szem előtt, és víziót kínál.”

„Már nagyon várom, hogy elkezdődjön”- folytatta az FIA elnöke. „Tényleg hiszünk benne, és szerintünk ez a helyes vízió a városok számára. Nagyon sokáig nem hittem az elektromos motorokban, de hiszem, hogy ez pontosan az a válasz, amire szüksége van a városoknak. Az, hogy elektromos autód legyen a városban, és adott legyen a lehetőség, miszerint otthon töltheted fel, miután hazaértél a munkából. Ez a tökéletes megoldás akkor, ha minden nap egy bizonyos nagyságú távolságot kell megtenned. Pompás lesz az, hogy a versenyzésben is megjelenik az elektromos hajtás.”

Ezek szerint a Formula E lehet a motorsport jövője? „A motorsport számos szériával rendelkezik a világon; ott van a Forma-1, a rali, a WEC, a túraautó bajnokság, és most itt van a Formula E is. Ez a következő lépés a motorsport jövőjében”- felelte a francia.

És mit mondana a cinikusoknak, akik nem hisznek az új bajnokságban? „Nos, mindig vannak olyan emberek, akiknek először látniuk kell a dolgokat. Biztos vagyok benne, hogy hozni fogja az elvárásoknak megfelelő szintet.”