Formula-E

Újabb város a Formula E listáján: Los Angeles sem marad ki a jóból

Az FIA elektromos bajnoksága egy újabb helyszínnel bővült, miután Los Angelesben bejelentették, hogy a nyugati part is vendégül látja a sorozatot. Miami után ez a második amerikai település, mely izgatottan várja a Formula E 2014-es rajtját.

Los Angeles olyan városokhoz csatlakozott a hivatalos megerősítéssel, mint Miami, London, Róma, Peking, Putrajaya, Buenos Aires és Rio de Janeiro. Mindez azt jelenti, hogy már csak két hely kiadó a naptárban, melyben tíz futamot tűztek ki az első évre. Az egyik dátumot nagy valószínűséggel Monaco viszi el, kérdés, hogy ki lehet a befutó az egyetlen szabad helyre, mivel nagy a tolongás a szervezők között.

A Formula E választása többek között azért esett Los Angelesre, mert a város kiemelten kezeli az elektromos autókat, és már 121 töltőállomással rendelkeznek a település különböző pontjain. Mellette kedvezményekkel támogatják az elektromos járművek vásárlását, és adók visszatérítésével segítik az otthoni töltőállomások kiépítését a ‘Charge Up LA’ program keretében.

Los Angeles polgármestere nagyon büszkén jelentette be, hogy csatlakoztak a Formula E-hez, és ezzel a város megerősíti vezető pozícióját az alternatív mobilitás terén.

„Azzal, hogy Formula E-versenyeket fogunk rendezni itt, biztosítjuk a vezető pozíciónkat a feladatban, miszerint felhívjuk a figyelmet az elektromos autókra és azok előnyeire. A Formula E Holdings (FEH) a nemzetközi figyelem középpontjába állítja a város elektromos autókat érintiő infrastruktúráját, és egyben még nagyobb turistalátványossággá teszi Los Angelest”- mondta a polgármester.

Az útvonalat egyelőre nem jelölték ki, de elsősorban a belvárost szemelték ki – habár több lehetséges vonalvezetés is tervek között szerepel. A csapatok két versenyzőt fognak indítani minden futamon, így összesen húsz pilóta mérkőzhet meg egymással az egyórás eseményeken.

„Nagyon hálásak vagyunk a polgármesternek és a vezetőknek, hogy ilyen szíves fogadtatásban részesítették a világbajnokságunkat, és megtiszteltetésnek érezzük, hogy Los Angeles is csatlakozott a Formula E fedélzetére, és osztoznak a szenvedélyünkben, a fenntartható közlekedés promotálásában”- mondta Alejandro Agag, a FEH ügyvezetője.

„Los Angeles ikonikus látványosságai tökéletes hátteret adnak ahhoz, hogy élettel és izgalommal töltsék meg a Formula E-t, miközben arra inspirálják az embereket, hogy higgyenek az elektromos autókban, mint személyes közlekedési eszközben”- tette hozzá.

Fotó: FIA Formula E