Formula-E

Megérkezett a Formula E új versenyautója, a Spark-Renault SRT_01E!

2013.09.10. - 10:57  |  Nincs hozzászólás

Jean Todt, az FIA elnöke, és Alejandro Agag, a Formula E Holdings vezetője leplezte le az elektromos bajnokság új autóját, mely több cég együttműködésének eredménye. A leleplezésre a Frankfurti Autószalonon került sor.

A versenyautót a Frédéric Vasseur által vezetett Spark Racing Technology tervezte és építette, és a 2014 szeptemberében rajtoló bajnokságban fogják használni. A versenynaptár összeállt, így lassan ideje volt bemutatni az új versenygépet is, mely váltja a bemutatókon használt együlésest. Az autó megalkotása közben arra figyeltek, hogy megtalálják az egyensúlyt a költséghatékonyság és a fenntarthatóság között.

A karosszériát az olasz Dallara konstruálta, és az volt a fő szempont, hogy segítse az előzéseket. A szénszálból és alumíniumból készülő burkolat teljes mértékben eleget tesz az FIA 2014-es töréstesztjeinek. Az elektromos motort, a váltót, és az elektronikát a McLaren Electronics Systems biztosítja, míg az akkumulátorokról és az azokat kezelő berendezésekről a Williams Advanced Engineering gondoskodik, így közvetetten két Forma-1-es csapat is érintett az autóban. Az elektromos motor teljesítménye 270 lóerő.

A teljesítményt a Renault optimalizálja, és a francia gyártó felelős azért, hogy integrálja a rendszereket, gondoskodjon azok biztonságos működéséről. Ezzel megvan a harmadik kapocs a Forma-1-hez, mivel a Renault Sport F1-es részlege gondoskodik a királykategóriában használt motorokról. A Michelin szállítja majd a 18 collos abroncsokat, melyek egyaránt alkalmasak nedves és száraz pályára, így nem lesz kerékcsere.

Az autó egész végig jelen lesz Frankfurtban, majd intenzív töréstesztek várnak a modellre, és következhetnek a tesztprogramok. Lucas di Grassi, a bajnokság hivatalos tesztversenyzője szintén jelen volt a bemutatón.

Az autó tervezése és kifejlesztése 10 hónapot vett igénybe, és összesen 42 darabot gyárt belőle a Spark. A tíz csapat összesen negyven autót fog kapni, mivel a versenyzők autót cserélnek az egyórás futam felénél.

„Minden partnernek gratulálok, akik érintettek a teljesen elektromos SRT_01E megalkotásában – ez egy fantasztikus eredmény”- mondta Jean Todt, az FIA elnöke. „Ez az új bajnokság az FIA tradicionális szerepére épít, mely az innováció, a technológia, és a teljesítmény vezető promótere az autóiparban.”

Alejandro Agag a következőket mondta. „A Frankfurti Autószalon tökéletes környezet arra, hogy leleplezzük az új autónkat. Sok vezető gyártó ma mutatja be az új elektromos autóját, és ezek nem csak egyszeri alkalomra szólnak – teljes értékű és hatótávú autók, melyek demonstrálják, mennyire megváltoztak az idők, egyben azt is, miért helytálló elindítani az új FIA Formula E Világbajnokságot.”

Rovat további cikkei

Trulli elégedett a Formula E autójával: olyan, mint egy rendes versenygép

Jarno Trulli elég sok mindent vezetett már az elmúlt évtizedekben, és az...

2014.03.25. - 17:22 tovább »

A Formula E autói mindenkit meg fognak lepni: futurisztikus hangzás a Star...

Alejandro Agag promóter szerint az elektromos versenyautók kellemes...

2014.03.23. - 13:56 tovább »

Trulli, Heidfeld, Bird, és d’Ambrosio is csatlakozott a Formula E...

A Forma-1-ből és a GP2-ből ismerős nevek csatlakoztak a Formula E...

2014.03.19. - 13:50 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »