Formula-E

A Forma-1 mindenható ura nincs oda az elektromos versenysorozatért

Bernie Ecclestone kicsit sem hisz abban, hogy a Forma E sorozat sikeres lesz, miközben továbbra sem örül az új F1-es motoroknak.

2014-től útjára indul a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) legújabb autós sorozata, mely FIA Formula E néven fog futni. A bajnokság érdekessége, hogy a mezőnyben elektromos motorral hajtott autók állnak majd fel a rajtrácsra.

A tisztajovo.hu korábban már beszámolhatott a Formula E első hivatalos tesztjéről, mely összességében pozitív végeredménnyel zárult. A bajnokság már most nagy népszerűségnek örvend, miközben Takmuma Sato, az ex-F1-es versenyző is csatlakozott a sorozathoz. A japán pilóta a fejlesztésekben és a különböző teszteken fogja segíteni az elektromos szériát.

A Forma-1 mindenható ura azonban nincs elragadtatva attól, amit a pályán látott, és nem igazán hisz a bajnokság sikerében.

„Ne gondold azt, hogy mindez valóra fog válni.” – fogalmazott röviden és tömören Ecclestone a spanyol MARCAkérdésére.

A brit milliárdos annak sem örül, hogy a Forma-1 jövőre a V8-as aggregátok helyett V6-os motorokat fog használni, melyek egyre inkább az elektromos vonal irányába terelik a kategóriát. 

„Azt hiszem, a sport ezzel hibát követett el. Nem volt szükség arra, hogy ez megtörténjen.” – folytatta Ecclestone, aki szerint felesleges volt ennyit költeniük a gyártóknak a gazdasági válság idején.

A sport arra számított, hogy a kisebb motorokkal több gyártó is beszáll, vagy visszatér a sportba. Végül csak a Honda döntött így.

„Úgy gondolták, hogy ezzel majd sok gyártó kötelezi el magát, és azok közül páran majd vissza is térnek. De úgy tűnik, hogy a Hondán kívül senkit sem érdekel ez.”