Formula-E

Leonardo DiCaprio is nevét adta a Formula E-hez: a Venturival közösen indítanak csapatot

A hollywoodi színész és környezetvédő aktivista Leonardo DiCaprio és a Venturi Automobiles alapította meg a Formula tízedik, egyben utolsó csapatát. Az alakulat központja Monacóban lesz, teljes neve pedig Venturi Grand Prix Formula E Team.

A csapatot a színész és Gildo Pallanca Pasto hívta életre, utóbbi az elektromos mobilitás terén úttörőnek számító Venturi Automobiles alapítója. A Formula E csapatban részt vesz még Bert Hedaya és Francesco Costa, ők szintén alapító tagok. A mai bejelentéssel tízre bővült a Formula E-be nevező csapatok száma, és ezzel megtelt a rajtrács. A korábbi nevezők: Andretti Autosport, Dragon Racing, China Racing, Super Aguri és Mahindra Racing, majd az európai alakulatok, a Drayson Racing, e.dams, Audi Sport ABT és a Virgin Racing.

„A bolygónk jövője olyan dolgoktól függ, mint az, hogy mennyire vagyunk képesek kiaknázni az üzemanyag-hatékonyságot, a tiszta energiával működtetett járműveket”- mondta DiCaprio. „A Venturi Grand Prix óriási előrelátásról tett tanúbizonyságot azzal a döntéssel, hogy megalapít egy környezetbarát versenycsapatot, és boldogan vállalok szerepet benne”- mondta a színész, aki 50 százalékos részesedést jegyez a csapatban.

A Venturi jelenleg 495 km/órával tartja a szárazföldi rekordot az elektromos járművek között. Terveik között szerepel, hogy a bajnokság második évétől saját versenyautót konstruáljanak a Formula E-be: ennek motorja az idei évben bemutatott Venturi VBB-3-ból származhat. Az áramvonalas „rakétát” egy 3000 lóerős egység mozgatja.

„Öröm és megtiszteltetés, hogy a tízedik, egyben utolsó csapatként üdvözölhetjük a Venturi Grand Prix-t a Formula E-ben”- mondta Alejandro Agag, a széria promótere. „Gildo egy igazi úttörő az elektromos versenyzésben. Az ő szenvedélye és víziója tolja ki  a technológiai határokat, hogy mit lehet véghezvinni egy elektromos autóval. Természetesen szeretném üdvözölni a bajnokságunkban Leonardo DiCapriót is. Nagyon kevés környezetvédelmi aktivista segített nála jobban terjeszteni a fenntarthatóságot szerte a világban. A bajnokság számára privilégiumot jelent, hogy olyanok csatlakoznak, mint ő és Richard Brenson, és igazán hasznunkra fognak válni abban, hogy elterjesszük az elektromos autók használatát a világ városaiban.”