Interjúk

„Jó példával kell szolgálnunk”

Miután Hajdú Péter megtapasztalhatta, hogy a teljesen hétköznapinak tűnő akadályok mekkora kihívást jelentenek a kerekesszékkel közlekedőknek, készítettünk egy villáminterjút a műsorvezetővel.

A budaörsi áruház parkolójában felállított Ability élményparkot a Tesco „Az év támogatottja 2010” program záróeseményén próbálhatták ki az érdeklődők.

Tiszta Jövő: Mennyire tartod fontosnak a környezetvédelmet?
Hajdú Péter: Baromi fontos a környezetvédelem. Reméljük, hogy az iskolában kellő figyelmet fordítanak erre a tanárok, hiszen elpusztítjuk a világot. Sérült az ózonréteg, ennek következtében 20-30 faktoros krémeket használunk és még sorolhatnám. Előállítunk veszélyes anyagokat és utána nem gondoskodunk arról, hogy kellőképpen meg legyenek semmisítve.
TJ: Te mit teszel a környezetért?
HP: Otthon szelektíven gyűjtjük a hulladékot, nem dohányzom, és ha valakit látok például, hogy eldobja a szemetet, akkor biztos rászólok.
TJ: Szülőként mennyire érzed a felelősséget, hogy egy élhetőbb környezet adjunk át a következő generációnak?
HP: Ha valaki szülővé válik, akkor kutya kötelessége, hogy a gyerekét nevelje. Minket is tíz-húsz éven keresztül neveltek, és fontos, hogy ezt folytassuk. Én azt látom, hogy egy aluliskolázott ember kevésbé képes erre. Látjuk, hogy egy kocsmatöltelék kijön a kocsmából, és simán eldobja az üveget. Egy képzett ember sokkal jobb példával tud szolgálni, hiszen érzékenyebb ezekre a dolgokra.
TJ: A hírességek mennyire tudnak mintaként szolgálni az embereknek? Nyújthat-e követendő példát a társadalomnak egy-egy közéleti szereplő?
HP: Nem gondoltam, hogy ez ennyire fontossá válik, de természetesen én is figyelem a közéletet és az újságcikkeket. Azt látom, hogy kollegák ittasan vezetnek és galibát okoznak. Voltam egy iskolában, ahol a gyerekek 50%-a azt mondta, hogy a VV Alekosz a példaképe. Ez mind roppant szomorú és borzasztó. Ha már a médiának és nekünk is ekkora felelősségünk van, akkor igenis jó példával kell szolgálnunk.
TJ: Tervezel-e a jövőben valamilyen, a környezet megóvását szolgáló lépést tenni? Napelem a háztetőn, vagy esetleg egy hibrid autó?
HP: A napkollektor már fel van szerelve a házunkra. Ami az autót illeti, jelenleg dízellel járok. Szeretnék a jövőben egy hibrid autót, de ez elsősorban financiális kérdés.