Interjúk

“Amerikát kamu hírekkel ostromolják”

2017.06.17. - 17:34  |  Nincs hozzászólás

Nem titok, hogy álhírek, vagy szándékosan ferdítő hírek léteznek. Amerikában ez főleg az utóbbi fél-egy évben égett bele a köztudatba, amikor az elnökválasztás alkalmával mindkét félről jelentek meg kamuhírek. Most azonban egészen másról van szó, és nem akárki mondja, hogy az Egyesült Államokat “ostromolják” ezekkel a hírekkel, főleg a klímaváltozással kapcsolatban.

Nemrég adott interjút a The Guardian-nek Ellen Stofan, a NASA korábbi vezető tudósa, ahol azt mondta, hogy Amerika "ostrom alatt van", mégpedig a klímaváltozással kapcsolatos téves információk által. Tisztában van vele, hogy egyre többen állnak szkeptikusan egy közösségi médián terjedő hírnek, a probléma azonban az, hogy alapvetően megbízható, vagy annak látszó hírforrások is közölnek álhíreket.

"Ostrom alatt állunk, ostromol bennünket a téves információ, amit olyan emberek tolnak ránk, akik ebből profitálnak. A kamu hírek azért veszélyesek, mert ha egy koncepciót megragadnak az emberek, azt nagyon nehéz kiverni a köztudatból. Ami azonban annál is nehezebb, hogy megállítsuk magát a félreinformálási kampányokat. Mindig elmerengek azon, hogy vajon tényleg elhiszik-e ezeket a marhaságokat ezek az emberek, vagy sem, amikor azt mondják, hogy 'lehet a vulkánok miatt' vagy 'a klíma mindig változik'... pusztán azért, hogy megtévesszék és összezavarják az embereket, őszintén dühít." - mondta Stofan, kifejezetten az olaj és szén vállalatokra utalva.

nasa1

Stofan szerint az emberek "igazság iránti igényének erodálása" nem pusztán a bal, vagy a jobboldaliakra vonatkozik. Ez egy olyan probléma, amivel mind szembenézünk, és a klímaváltozás sem megy sehova. Növekszik a bolygó népessége, ahogy az általunk kibocsátott káros anyag mennyisége is. Csak azért mert valaki azt mondja, még nem szűnik meg a klímaváltozás, attól hogy valaki téves információkat közöl, még nagyon is valódi a probléma.

Ráadásul manapság már sajnos nem is kell túlzottan mitikusan kezelni a klímaváltozást, hiszen városok süllyednek el, korallzátonyok halnak ki, sőt még az ítéletnapi magtárolót is érintette a felmelegedés. A hatásai már most is beláthatatlanok, később pedig még nehezebb lesz megjósolni katasztrofális eseményeket, amiket a klímaváltozás idéz elő.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Kevesen érzik a klímaváltozás hatásait – és ez a probléma forrása

A Yale Egyetem végzett nem rég egy kutatást, amiben felmérte az amerikaiak...

2017.06.26. - 14:57 tovább »

Megújulás jegyében a főváros kedvelt szórakozóhelye, az Ötkert!

Közeleg a Föld Órája és a Föld napja, a tavasz beköszöntével pedig...

2012.03.28. - 12:09 tovább »

„Aki környezetében nem tart rendet, önmagában sem igen képes ezt...

Interjú dr. Adamis Annával, akinek többek között az Omega együttes, az...

2012.01.17. - 15:04 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »