Környezetvédelem

Ausztrália a Nemzetközi Bírósághoz fordul a japán bálnavadászat miatt

Ausztrália a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul az Antarktisz vizein folytatott japán bálnavadászat miatt -adta hírül az MTI. Az ausztrál kormány célja, hogy bizonyítsa, a japán bálnavadászok sértik a nemzetközi szabályokat.

Véget akarunk vetni “a tudomány álcájával” végzett, valójában kereskedelmi célú bálnavadászatnak – közölte pénteken Peter Garrett környezetvédelmi miniszter. Az ország külügyminisztere is megszólalt az ügyben, kijelentve, hogy a kétoldalú kapcsolatokat szem előtt tartva, “baráti” viszonyban igyekeznek az esetet tisztázni.

Az illegális bálnavadászatra tavaly októberben lett figyelmes az egész világ, amikor a japán bálnavadászok egyszerűen átgázoltak egy, a környezetvédelmi aktivisták által vezetett speciális hajón. Az esetről videofelvétel is készült, melynek köszönhetően az Ady Gil névre hallgató hajó, és vele együtt a bálnavadászok kegyetlensége bejárta a sajtót. Érdekesség, hogy az aktivistáknak magyar résztvevője is volt, aki szintén beszámolt tapasztalatairól különböző fórumokon.