Környezetvédelem

Lassuló olajszivárgás a Mexikói – öbölben

Sikerült csökkenteni a mélytengeri kútból lassan öt hete szivárgó nyersolaj mennyiségét. Az első hírek még a teljes elállításról szóltak, azonban tegnap délutánra világossá vált, hogy egyelőre csak lassítani sikerült a folyamatot.

Egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot csütörtökön a legújabb kísérlet eredményességét illetően. Az olajtársaság nem erősítette meg a szivárgás teljes megszűnését, amiből arra lehetett következtetni, hogy nincs minden rendben. A Los Angeles Times és a Wall Street Journal tegnap reggel még a teljes sikerről számolt be. Pár órával később kiderült, hogy az 1500 méter mélyen lévő kútból még mindig szivárog az olaj, igaz a folyamat lelassult.

Az új eljárás keretein belül nehéziszapot juttatnak a korábban csődöt mondott kitörésgátló szerkezetbe, így gátolva az olaj útját. A víznél kétszer nagyobb sűrűségű fúrófolyadékkal első lépésként fokozatosan elzárják a kőolaj és földgáz útját, majd a járatokat becementezik. Ha es sem lenne elég, akkor a BP szakemberei úgy tervezik, hogy szilárd anyagokkal – gumiabroncs és golflabda – igyekeznek növelni a tömítés sűrűségét.

Az amerikai társadalom és a környezetvédő aktivisták folyamatosan támadják a kormányt, mivel elégedetlenek a problémakezelés hatékonyságával, hangsúlyozva, hogy a környezetvédelmet a gazdasági szempontok elé kellene helyezni.