Környezetvédelem

Hónapokig folyhat az olaj a Mexikói – öbölben

A héten Mississippi és Alabama partjait is eléri az olajfolt – olvasható a CBS honlapján. A BP bejelentette, hogy augusztusig is eltarthat, mire a legújabb kísérlet sikerrel jár.

Az amerikai közvélemény és a környezetvédők egyre türelmetlenebbek az angol olajipari konszern sorozatos kudarcait figyelve. Egymás után jelennek meg a céget és a kormány problémakezelését elítélő plakátok és cikkek. Miután a legutóbbi, Top Kill nevű kísérlet kudarcot vallott, más megoldást kell találnia a mérnököknek. Az új elképzelés alapján a problémát az alapoknál fogva igyekeznek megoldani. A tervek szerint a kút felszálló vezetékét veszik kezelésbe, de ehhez a tengerszint alatti 4000 méteres mélységig kell lefúrni. A munkálatok augusztusig is eltarthatnak, és a siker még így sem garantált.

Minden idők legnagyobb természeti katasztrófája már eddig is felbecsülhetetlen károkat okozott, a további olajömlés pedig a déli part élővilágában visszafordíthatatlan, a lakosságot is fenyegető következményekkel járhat.
Érdekesség, hogy a katasztrófa elhárítására fordított 1 milliárd dolláros összeg a BP éves profitjának az öt százalékát teszi ki.