Környezetvédelem

Japán késésben van

A távol-keleti ország az egyike a kevés fejlett államnak, amelyik még nem fogadta el a legújabb emissziós előírásokat. Ígérik, hogy az év végére megoldást találnak.

A kormányzat beismerte, hogy a héten véget érő parlamenti üléseken a felsőház már biztosan nem tűzi napirendre a tervezetet. A japán kormány továbbra is kitüntetett figyelmet szentel a legújabb emissziós előírások törvénybe iktatásának, amire a kitűzött ambiciózus célok eléréséhez nagy szükség van. Ennek részeként vállalták, hogy 2025-re negyedével csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ausztráliában és Amerikában is a felsőházban bukott el a legújabb törvényjavaslat. Ausztrália legalább 2013-ig kivár a törvény elfogadásával, míg az Egyesült Államokban egyre halványabb remények mellett még ebben az évben iktatni szeretnék a kezdeményezők a javaslatot.

Az olajkatasztrófa, valamint az amerikai elnök keddi beszéde, melyben a megújuló energiák hasznosítása mellett foglalt állást, további lökést adhatnak az ügymenetnek.

Sakihito Ozawa japán környezetvédelmi miniszter a Reuters riporterének elmondta, hogy legkésőbb November végéig megtárgyalják a javaslatot. A júliusban tartandó felsőházi választások még közbeszólhatnak abban az esetben, ha ennek eredményeként csökken a kormánypárti képviselők száma a felsőházban.

Az év végén Mexikóban megrendezésre kerülő klímakonferencia tovább növeli az országra nehezedő nyomást.